Anna Boleyn kopje kleiner

In een vorig verhaal hadden we het reeds over king Henri VIII en zijn haast eindeloze reeks vrouwen. Daar borduren we vandaag nog een kantje aan want die Hendrik VIII was niet de eerste de beste. Omwille van Anna Boleyn werd hij ook (gewild-ongewild) stichter van de Anglikaanse Kerk, nog steeds de officiële Kerk in GB.

Windsor 19 mei 1536 – Anna Boleyn knielde. Met een dof geluid raakte haar hoofd even later de grond. Door het kanonschot wist koning Hendrik VIII dat Anna Boleyn, zijn tweede vrouw, overleden was.

* Anna Boleyn was de dochter van Thomas Boleyn, graaf van Wiltshire, en Elizabeth Howard. Haar jeugd bracht zij door in Oostenrijk, Nederland en Frankrijk.

* Daarna werd zij hofdame van Mary Tudor, de zus van koning Hendrik VIII. Rond 1522 werd zij hofdame van de eerste vrouw van Hendrik VIII, Catharina van Aragon.

* Catharina was de tante van onze Karel V, de keizer-koning van het Heilig Roomse Rijk, en dus politiek belangrijk voor de paus.

* Catharina was in ongenade gevallen omdat zij de koning alleen een meisje had geschonken. Een mannelijke troonopvolger was essentieel voor het voortbestaan van de monarchie.

* Hendrik VIII wilde dus een echtscheiding, maar die moest worden aangevraagd bij … de paus in Rome. Het hoofd van de katholieke kerk weigerde echter het huwelijk te laten ontbinden.

* Hendrik VIII was echter vastbesloten. Een breuk met Rome was het gevolg, het einde van het huwelijk met Catharina een feit.

* Hendrik trouwde in het geheim met Anna Boleyn. Op 1 juni 1533 werd zij tot koningin gekroond. Een paar maanden later werd de latere koningin Elisabeth I geboren.

* Beide vrouwen kregen dus een eerste kind, maar daarna volgden, zowel bij Catharina als bij Anna, enkele miskramen.

Beschuldigd en gearresteerd

* Na de miskramen van Boleyn, begon Hendrik VIII zijn interesse in haar te verliezen. Hij raakte geïnteresseerd in Jane Seymour, die uiteindelijk zijn derde vrouw zou worden. Voorlopig was Hendrik VIII echter nog met Boleyn getrouwd.

* Op 2 mei 1536 werd Anna Boleyn gearresteerd en naar the Tower of London gebracht. Ze werd beschuldigd van een poging de koning te willen vermoorden, het plegen van overspel en het hebben van een incestueuze relatie met haar broer.

* Om te ‘bewijzen’ dat Boleyn overspel had gepleegd, werd de ene na de andere vermeende minnaar gearresteerd. In totaal werden zeven mannen opgepakt. Allen ontkenden dat ze een relatie met Boleyn hadden, behalve Mark Smeaton, een Vlaamse muzikant aan het Engelse hof.

* Smeaton was ook de enige verdachte die gemarteld werd en heeft waarschijnlijk onder die martelingen bekend. De andere verdachten waren van adel, en mochten volgens de Engelse wet niet gemarteld worden.

* Bewijs voor de beschuldigingen van incest of de poging om Hendrik VIII te vermoorden werd nooit gevonden. Dat was ook niet echt nodig.

* De beschuldigingen van overspel waren al voldoende om Boleyn ter dood te veroordelen. De beschuldiging van incest diende vermoedelijk om haar reputatie definitief  kapot te maken.

* Hendrik VIII had, zo bleek, de dood van Boleyn op koele wijze voorbereid. De koning wist precies hoe en waar de onthoofding moest plaatsvinden en was zeer betrokken bij de logistieke zaken rondom de terechtstelling.

* Toen Boleyn voor het gerecht werd gebracht waren al vier verdachte minnaars van Boleyn veroordeeld. Hierdoor werd Boleyn automatisch ook schuldig bevonden. Op 19 mei 1536 werd ze onthoofd.

* De onthoofding van Boleyn kwam zowel Hendrik VIII en Cromwell erg goed uit. Cromwell was een belangrijke politieke tegenstander kwijt en Hendrik was zijn interesse in Boleyn al lang verloren en hoopte dat … een nieuwe vrouw hem een zoon kon schenken.

* Hendrik liet er geen gras over groeien en trouwde binnen 24 uur na de onthoofding van Boleyn met Jane Seymour.

* Seymour zou een jaar later (1537) al overlijden, Jane was de derde van de in totaal zes vrouwen van Hendrik VIII.

* Recent onderzoek toont aan dat de miskramen bij Hendriks vrouwen het gevolg konden zijn van Hendriks bijzondere bloedgroep … Kell. (eigen bewerking van een Historiek-verhaal)