Invasie in de Varkensbaai

Het kan geen toeval zijn dat Raoul Castro, opvolger van zijn broer Fidel, uitgerekend op 17 april, na 60 jaar Castro-bewind in Cuba, een stap opzij zette voor een nieuwe niet-Castro telg. Even terug naar 1961 …

Op 17 april 1961 landen er zo’n 1 500 Cubaanse ballingen, vervoerd door Amerikaanse schepen en gedekt door Amerikaanse vliegtuigen, in de Cubaanse Varkensbaai.

* De plannen voor de militaire landing zijn echter uitgelekt en daardoor kan de inval in korte tijd door het regime van Fidel Castro afgeslagen worden.

* Als Fidel Castro met zijn revolutionaire beweging in 1959 de macht op Cuba  heeft overgenomen, ontvluchten duizenden liberale Cubanen het land.

* Velen van hen gaan naar de VS. Daar zijn veel bedrijven geraakt door de machtswisseling in Cuba. Fidel Castro heeft kort na zijn aantreden namelijk veel Amerikaanse bedrijven op het eiland genationaliseerd en boeren grote stukken genationaliseerde grond toegewezen.

* De CIA ontwikkelt in het geheim een plan om een groep gevluchte Cubanen te ondersteunen tijdens een inval in Cuba.

* Dit plan is eerder goedgekeurd door president Dwight Eisenhower, maar in 1961 is John Kennedy president van de VS. Hij is erg bang dat de invasie zal zorgen voor een nog slechtere relatie met de Sovjet-Unie.

* Daarom wijst John Kennedy kort voor de operatie een belangrijke onderdeel van het invasie-plan, het bombarderen van verschillende Cubaanse militaire vliegvelden, van de hand. Het verkleint de kans op een militaire overwinning.

* Nadat er op 17 april 1961 ruim vijftienhonderd Cubaanse ballingen in de Varkensbaai zijn gedropt, blijkt het verzet van de Cubanen veel groter dan verwacht.

* De Cubaanse geheime dienst had lucht gekregen van het plan, onder meer door waarschuwingen van de Russische KGB.

* Honderden ballingen worden door de troepen van Castro gevangen genomen en tientallen worden geëxecuteerd. Ruim anderhalf jaar later kunnen de overgebleven ballingen, in ruil voor 53 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen, naar de Verenigde Staten terugkeren. (gelezen in Historiek)