Invasie in de Varkensbaai

Het kon geen toeval zijn dat Raoul Castro, opvolger van zijn broer Fidel, uitgerekend op 17 april 1961, na 60 jaar Castro-bewind in Cuba, een stap opzij zette voor een nieuwe niet-Castro telg. Maar eerst even terug naar 1961 …

Op 17 april 1961 landden er zo’n 1 500 Cubaanse ballingen, aan wal gebracht door Amerikaanse schepen en gedekt door Amerikaanse vliegtuigen, in de Cubaanse Varkensbaai.

* De plannen voor de militaire landing waren echter uitgelekt en daardoor kon het regime van Fidel Castro afgeslagen worden.

* Toen Fidel Castro met zijn revolutionaire beweging in 1959 de macht op Cuba overnam, waren duizenden liberale Cubanen het land uitgevlucht.

* Velen van hen trokken naar de VS. Fidel Castro nationaliseerde kort na zijn aantreden veel Amerikaanse bedrijven en boeren kregen grote stukken genationaliseerde grond toegewezen.

* De CIA ontwikkelde in het geheim evenwel een plan om een groep gevluchte Cubanen te ondersteunen tijdens een inval in Cuba.

* Dit plan was eerder al goedgekeurd door president Dwight Eisenhower, maar in 1961 was John Kennedy president van de VS. Hij was bang dat de invasie zou zorgen voor een nog slechtere relatie met de Sovjet-Unie.

* Daarom wees John Kennedy kort voor de operatie het bombarderen van verschillende Cubaanse militaire vliegvelden, af. Daarmee verkleinde hij echter de kans op een militaire overwinning.

* Op 17 april 1961 werden ruim 1 500 Cubaanse ballingen in de Varkensbaai gedropt en bleek dat het verzet van de Cubanen veel groter was dan verwacht.

* De Cubaanse geheime dienst had lucht gekregen van het plan via waarschuwingen van de Russische KGB.

* Honderden ballingen werden door de troepen van Castro gevangen genomen en ettelijke tientallen werden geëxecuteerd.

* Ruim anderhalf jaar later kunnen de overgebleven ballingen, in ruil voor 53 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen, naar de Verenigde Staten terugkeren.

(bron Historiek)