de Pony Express (1860)

‘Historiek’ vertelt dat op 3 april 1860 de eerste rit van de Pony Express vanuit St. Joseph, Missouri vertrok. De Pony Express was het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent.

* Per paard konden poststukken in tien dagen van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, bij de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Veel sneller dan de postkoets.

* Ruiters die dienst namen bij de Pony Express konden om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation.

* Vermoeide rijdieren werden geruild voor frisse exemplaren die op volle kracht verder konden galopperen.

* De rijders zelf moesten ook tegen een fikse stoot en uitputting kunnen. Niet iedereen was geschikt voor die job.

* Werken voor de Pony Express was inderdaad voor lang niet iedereen weggelegd. Vanwege de grote gevaren wordt er specifiek gevraagd naar jonge, moedige ruiters. Lees maar …

“Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.”

* De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Cody werkte in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst. Later maakte hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd werd hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reisde.

* Op 26 oktober 1861 reeds werd het einde van de Pony Express aangekondigd. Twee dagen eerder werd Salt Lake City immers via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska and Sacramento, California. Een nieuw tijdperk brak aan.