Titanic (1998) beste film

  • Titanic (Twentieth Century Fox)

Op 23 maart 1998 wint de film Titanic maar liefst elf Oscars, waaronder die voor beste film. De historische speelfilm evenaart daarmee het record van Ben-Hur uit 1959.

* De film met in de hoofdrollen Leonardo Di Caprio en Kate Winslet brengt in 1997 een recordbedrag van 1,84 miljard dollar op. Een 3D-remake van de beroemde film brengt in 2012 nog eens meer dan twee miljard dollar op.

* De Titanic, destijds het grootste passagiersschip ter wereld, zonk op 15 april 1912 (onze vader was toen bijna … 3 maanden oud)

** De RMS Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantisch verkeer moesten verwerken.

* Het schip was eigendom van de rederij White Star Line, en werd gebouwd in Belfast.

**  In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic op haar eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg.

  • Een deel van de stuurboordzijde (r)werd op verscheidene plaatsen doorboord. Binnen drie uur was het schip gezonken. 1 522 opvarenden kwamen om het leven. Hoewel dit naar aantal slachtoffers niet de grootste scheepsramp in de geschiedenis is, is het wel de bekendste, vooral omdat het schip als “praktisch onzinkbaar” bekend stond.

* In 1985 werd het wrak teruggevonden waardoor veel informatie over het schip en zijn fatale reis aan het licht kwam. Drie grote scheepsdelen en een hoeveelheid kleinere resten liggen op 3 800 meter diepte op de bodem van de oceaan.

* Op 21 augustus 2019 werd er een onderzoek gepubliceerd. De onderzoekers ontdekten dat grote delen van het schip verdwenen zijn door een metaaletende bacterie. Kenners denken dat er over twintig tot dertig jaar niets meer van het scheepswrak over is.  (rood voor meer drukken)

****

Verder op 23 maart:

* 1648 – Frankrijk en de pas in Munster erkende Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.

  •  1801 – Tsaar Paul I van Rusland wordt vermoord door een groep Russische officieren.
  •  1857 – New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
  •  1919 – Benito Mussolini richt de Italiaanse fascistische partij op.
  •  1948 – In Parijs wordt de Citroën 2CV (Lelijke Eend) gedoopt .