De ‘Anschluss’

De ‘Anschluss ‘   (1938)

Stembiljet van de volksraadpleging van 10 april 1938.

In de nacht van 11 op 12 maart 1938 vallen Duitse troepen Hitlers geboorteland Oostenrijk binnen. De Duitsers ondervinden geen tegenstand. Oostenrijk wordt een provincie van het Duitse rijk en verliest daarmee zijn zelfstandigheid.

* Na deze Anschluss worden in het land meteen antisemitische maatregelen ingevoerd. Een maand na de annexatie wordt in Oostenrijk nog wel een volksstemming gehouden maar die is er vooral wegens propaganda-doeleinden.

* Maar liefst 99,75 procent van de Oostenrijkers zou vóór de inlijving gekozen hebben. Een vrije stemming was het alleszins niet. Stembiljetten moesten onder toeziend oog van ambtenaren ingevuld worden. Joden en ex-leden van linkse partijen mochten helemaal niet stemmen. Om alle misverstanden te voorkomen bij het inkleuren, was het veld Ja twee keer zo groot als het veld Nein.  (kijk hierboven)

* Een dag voor de Anschluss is nazileider Arthur Seyss-Inquart onder zware druk van Adolf Hitler benoemd tot de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk. De Duitse troepen trekken vervolgens op uitnodiging van deze Seyss-Inquart het land binnen.

** Na de Anschluss gaat Oostenrijk tot 1942 door het leven als Ostmark.

** Lees ook: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk

   Verder op 12 maart …

  • Coca-ColaCoca-Cola

    515 v.Chr. – De herbouwde joodse tempel in Jeruzalem is klaar.

  • 1894 – Coca-Cola wordt voor het eerst in flessen verkocht.
  • 1969 – De Concorde maakt zijn eerste reguliere vlucht.
  • 1990 – De eerste troepen van de Sovjet-Unie verlaten Hongarije.
  • 1994 – Eerste vrouw tot priester gewijd in de Church of England.
  • 1994 – Introductie van de eerste draagbare e-reader

(met dank aan Historiek en Wikipedia)