Stalins dochter (85) overleed in de VS

Svetlana Stalin, de 85-jarige dochter van de gevreesde sovjetdictator Jozef Stalin, overleed eind november 2011 aan darmkanker in Winconsin in de Verenigde Staten.

* Haar hele leven bleef de vrouw getekend door haar verleden. Want Stalin, die miljoenen doden op zijn geweten had, spaarde ook zijn eigen familie niet.

* Lana Peters … onder die naam leefde Svetlana Stalin in de Verenigde Staten nadat ze er in 1967 politiek asiel had gekregen.

* Een rusteloos leven met minstens vier huwelijken en drie kinderen. Altijd was ze onderweg, eeuwig op de vlucht voor een verleden waaraan ze niet de minste schuld had.

* Haar hele leven worstelde ze met een verscheurde persoonlijkheid. In haar autobiografieën uitte ze zware kritiek op de Sovjetunie en distantieerde ze zich van haar vader. Maar later keerde ze naar de Sovjetunie terug en haalde ze uit naar het Westen.

* Svetlana was de enige dochter  van de gevreesde dictator. Haar moeder was Nadezhda Alliluyeva, de tweede vrouw van Stalin. Het kind was pas zes toen haar moeder stierf.

* Officieel overleed de vrouw van Stalin aan tuberculose maar de gerechtsdienaren die haar lijk ontdekten, werden later in een schijnproces ter dood veroordeeld.

Familie in de cel

* De jonge Svetlana groeide op in het terreurregime van Stalin, die zelfs zijn familie niet spaarde. Twee schoonbroers werden vermoord en twee schoonzusters in de gevangenis geworpen.

* Svetlana werd vooral door kindermeisjes opgevoed. Ze was Stalins lievelingskind, maar toen Svetlana verliefd werd op een veertigjarige Joodse cineast, gaf hij haar geen toestemming om te trouwen.

* Integendeel, Stalin sleepte de man voor de rechter en liet hem veroordelen tot tien jaar werkkamp in Siberië.

* Svetlana vond snel een nieuwe liefde en een jaar later mocht ze wel huwen met een student. Het nieuwe stel kreeg een zoon, Joseph, maar al twee jaar nadien liep het huwelijk op de klippen.

* Svetlana trouwde een tweede keer en werd opnieuw moeder, dit keer van een dochtertje. Maar ook dit huwelijk was van korte duur.

* Intussen overleed Jozef Stalin in 1953 en had Svetlana de familienaam van haar moeder Alliluyeva aangenomen. Ze kwam aan de kost als vertaalster in Moskou.

* Daar werd ze verliefd op een communist uit India, maar de autoriteiten van de Sovjetunie gaven geen toestemming voor het huwelijk.

* Toen besliste Svetlana om te emigreren, al kreeg ze pas in 1967 de toelating om de Sovjetunie te verlaten.

* Ze trok naar de Verenigde Staten, waar ze in 1970 huwde met de architect William Wesley Peters. Uit die relatie werd dochter Olga geboren. Maar opnieuw was het huwelijk geen lang leven beschoren.

* Svetlana kon blijkbaar nergens aarden. Ze verhuisde in 1984 met dochter Olga via Groot-Brittannië naar Tbilisi in Georgië, toen nog een deel van de Sovjetunie.

* Als dochter van Stalin kon ze er echter op weinig begrip rekenen, dus wou Svetlana andermaal haar geluk elders zoeken. Ze kreeg van Michael Gorbatsjov, de toenmalige sovjetleider, de toestemming het land te verlaten.

* Sindsdien verkoos Svetlana een leven in de anonimiteit in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Al wie haar wou strikken voor een interview botste op een muur. Tot … ze zich twee jaar geleden plots toch liet overhalen tot een documentaire over haar bewogen leven. Nadien dook ze weer onder in de anonimiteit.

* (met dank aan vriend Jan Muylaert (HN)) Foto kleur Svetlana : AP