Colt en de Colt revolver

In de VS maken wapens en het recht om zich te verdedigen deel uit van de Amerikaanse cultuur. Vrijwel elke Amerikaan draagt nog steeds een wapen of heeft er minstens één in huis.

Dat leidde vaak tot kleine en grote drama’s. Toch waagt geen enkele president er zich aan om wapenbezit te verbieden.

Vandaag hebben we het over de populaire revolver Colt, een tuig dat meermaals kan schieten zonder telkens bij te vullen

* Op 24 februari 1836 krijgt de Amerikaanse uitvinder  en zakenman Samuel Colt een octrooi op de Colt revolver. Colt is de eerste die een revolver maakt die pas na vijf of zes schoten opnieuw hoeft geladen te worden .

* Colt geeft het vuurwapen een cilinder met verschillende kamers waarin de kogels passen. De cilinder draait als de haan werd gespannen, zodat de volgende kamer achter de loop in positie klikt. Wanneer de gebruiker de trekker overhaalt, wordt de kogel afgevuurd.

* Samuel Colt ontwikkelt zijn eerste model tijdens een reis in 1832. Drie jaar later vraagt hij er patent op aan. Op 24 februari 1836 wordt het patent hem eindelijk verleend.

* Colt verwacht dat er grote vraag zal zijn naar zijn revolver. Aanvankelijk valt dat tegen. Toch opent Colt een fabriek maar moet die vanwege tegenvallende resultaten al snel sluiten.

* Zijn wapen wordt pas populair nadat Amerikaanse troepen die in Florida vechten, er positieve rapporten over hebben geschreven.

* Het wapen wordt hierna steeds meer verkocht. Colt wordt uiteindelijk een van de rijkste zakenlieden van de VS. Na enige tijd krijgt hij wel concurrentie van andere bedrijven, zoals Smith & Wesson.

* Een bekende slogan uit de Amerikaanse Burgeroorlog luidt: “Abe Lincoln mag alle mensen vrij hebben gemaakt, Sam Colt maakte ze gelijk.”

 

** Historiek zocht en vond bovendien nog op 24 februari:

* 1530 – De keizerskroning van keizer Karel V door paus Clemens VII (de laatste keizerskroning ooit uitgevoerd door een paus)

  • 1582 – Paus Gregorius XIII kondigt de gregoriaanse kalender aan.
  • 1848 – Karl Marx en Engels publiceren in Londen hun Communistisch Manifest.
  • 1905 – In Zwitserland wordt de Simplontunnel voltooid.
  • 1922 – Henri Landru, beter bekend als Blauwbaard, wordt geëxecuteerd.
  • 1946 – Juan Perón wordt gekozen als president van Argentinië.
  • 1981 Buckingham Palace kondigt de verloving aan van Prins Charles en Diana Frances Spencer
  • 1989Ayatollah Ruhollah Khomeini zet een prijs van $3 miljoen dollar op het hoofd van Salman Rushdie, schrijver van The Satanic Verses.
  • 1991 – De operatie ‘Desert Storm’ onder leiding van Norman Schwarzkopf om de troepen van Saddam Hoessein uit Koeweit te verdrijven begint.