Aanslag op Franklin Roosevelt

Op 15 februari 1933 wordt er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De president ontsnapt ternauwernood. Kort daarvoor is Roosevelt gekozen tot president. Op het moment van de aanslag is hij echter nog niet beëdigd.

° Op 15 februari van 1933 geeft Roosevelt in Miami vanuit een open auto een toespraak. Ook de Italiaanse immigrant Giuseppe Zangara is van de partij. Maar … de man heeft een pistool bij zich en vuurt richting de president.

° De nieuwe president raakt niet gewond. Wel de burgemeester van Chicago, Anton Cermak, die zich vlakbij de president bevindt. Hij wordt dodelijk getroffen. Verschillende omstaanders raken gewond.

° Zangara (foto) wordt meteen opgepakt en bekent schuld. Zangara wordt veroordeeld tot de elektrische stoel. Op 20 maart 1933 wordt het vonnis voltrokken in Florida State Prison.

° Over het motief van de aanslagpleger bestaat onduidelijkheid. Volgens sommige berichten werd hij ingehuurd door de georganiseerde misdaad in Chicago. Maar dat werd nooit bevestigd.

***  foto hieronder Mount Rushmore National Memorial / South Dakota

de Amerikaanse presidenten vlnr Washington – Jefferson – Roosevelt – Lincoln

* Acht jaar later , op 6 januari 1941 hield Franklin Delano Roosevelt in het Amerikaanse Congres een beroemde State of the Union-speech, de Four Freedoms-speech. Hierin sprak hij de hoop uit op een toekomstige wereld die gebaseerd moest zijn op vier essentiële menselijke vrijheden. Ten eerste: freedom of speech and expression (vrijheid van meningsuiting en expressie). De tweede was freedom of worship (vrijheid van godsdienst), de derde freedom from want (vrijheid van tekorten) en de laatste freedom from fear (vrijheid van angst).

° Roosevelt vulde deze vrijheden in als het recht op vrijheid om te zeggen wat je wilt, vrijheid van religie, het recht op economische basislevensbehoeften die de gezondheid van het volk garandeerden en ten slotte het recht om onbedreigd en zonder angst voor oorlog, te kunnen leven. Dit laatste moest bereikt worden door wereldwijd het wapenarsenaal in te krimpen.

*** Lees zeker ook verder in “Historiek” : Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) – 32e president van de Verenigde Staten