sterfdag Stephen (William) Hawking

8 januari is niet alleen de geboortedag van de muziekmakers Elvis Presley en David Bowie , maar ook van twee erg grote wetenschappelijke geesten uit de geschiedenis. 14 maart  overleed Stephen Hawking.

***  Stephen Hawking mocht dan wel een erg gehandicapt lichaam hebben, met zijn brein verwierf hij eeuwige roem. Hawking ligt begraven naast de andere Britse wetenschappers Newton en Darwin.

***  Stephen William Hawking (Oxford, 8 januari 1942Cambridge, 14 maart 2018 

***  Hawking is het bekendst omwille van zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was.

* Een tweede belangrijke ontdekking was de hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen “verdampen”, een van de dingen die men daadwerkelijk hoopt te bewijzen door middel van de experimenten in de Large Hadron Collider en de onlangs gelanceerde James Webb-telescoop.

* Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopte hij singulariteiten zoals bij de oerknal en in zwarte gaten te kunnen oplossen.

*  Doordat Stephen Hawking algemene bekendheid kreeg door zijn wetenschappelijke boeken en theorieën was hij ook vaak te zien op televisie en tijdens lezingen. Zo verleende hij zijn medewerking aan diverse televisieseries en kwam er in 2014 een film uit over zijn leven, The Theory of Everything, dat gebaseerd is op zijn memoires.

*  De film werd wereldwijd genomineerd voor tal van prijzen en won zelfs een Oscar. Ook werd de stem van Stephen Hawking gebruikt in een nummer van Pink Floyd en ontving hij wereldwijd tal van prijzen door zijn inzet voor de popularisering van sterrenkunde en wetenschap.

* Hoewel hij daarvoor al bekend was, kreeg hij algemeen grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time, in het Nederlands Het Heelal. Het werd een bestseller, waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het werd geschreven met zijn spraakcomputer.

Stephen Hawking beschreef kort voor zijn dood hoe het bestaan van andere universums kan worden aangetoond. Hij deed dat samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog, met wie hij jarenlang heeft samengewerkt. A smooth exit from eternal inflation ligt ter beoordeling bij het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Physical Review Letters. Stephen Hawking overleed op 14 maart 2018 in het bijzijn van zijn familie.       (gelezen bij Wikipedia)

– meer weten ? rood drukken voor meer Wikipedia-uitleg …zeker doen! –