Mona Lisa teruggevonden (1913)

Op 12 december 1913 werd de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij teruggevonden in Florence, nadat het twee jaar eerder uit het Louvre in Parijs werd gestolen. De diefstal gebeurde in augustus 1911.

* De ontvoering van de Mona Lisa of La Gioconda , de derde echtgenote van Francesco del Giocondo die wellicht de opdracht gaf voor het schilderij , werd een dag later ontdekt door de schilder Louis Béroud.

.

Toen die naar de Salon Carré liep waar het schilderij al vijf jaar te bewonderen was, vond hij een lege plek op de muur. De schilder alarmeerde meteen het museumpersoneel.

.

* Aanvankelijk dacht men dat het schilderij was weggehaald om het ergens te fotograferen, maar al snel bleek het kunstwerk van Leonardo da Vinci wel echt gestolen. De dief bleek Vincenzo Peruggia te zijn, een Italiaanse patriot en medewerker van het Louvre.

* De Italiaan had zich in augustus 1911 verstopt in een kast en was later met het schilderij onder zijn jas het Franse museum uit geslopen.

* Als fervente patriot vond Peruggia dat het werk van Da Vinci te zien moest zijn in een Italiaans museum. Andere lezingen meldden dat de Italiaan het doek simpelweg stal om er rijker van te worden.

* In 1913 liep de dief tegen de lamp omdat hij het beroemde kunstwerk probeerde te verkopen aan het Uffizi, het beroemde kunstmuseum in Florence.

* Leonardo Da Vinci (1452-1519) woonde enige tijd in Rome, net als andere beroemde schilders als Rafaël en Michelangelo. Naast de Mona Lisa is hij ook bekend vanwege zijn Laatste avondmaal.

** Slechts zeventien van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Naast schilder was Da Vinci ook beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en scheikundige.