Slag bij Hastings (1066)

Op 14 oktober 1066 vond de Slag bij Hastings plaats. De slag tussen het leger van de kersverse Engelse koning Harold II en dat van de Normandische hertog Willem I de Veroveraar werd gewonnen door de Normandiërs. Willem de Veroveraar werd meteen de eerste Normandische koning van Engeland.

* De Normandische hertog was in september 1066 Engeland binnengevallen. Voor de Engelse koning Harold II kwam dit op een zeer ongelegen moment. Nog geen maand eerder had hij in het noorden een zware strijd geleverd met de Vikingen.

* Tijdens de Slag van Stamford Bridge (het huidige Chelsea, weet elke voetbalfan) op 24 september, had Harold II na twee eeuwen definitief een eind gemaakt aan de aanwezigheid van de Vikingen in Engeland.

* Tijd om de zege uitgebreid te vieren, was er niet. Want kort daarna trok Harold met zijn manschappen in zeven haasten naar het zuiden om strijd te leveren met het leger van de Normandiër Willem de Veroveraar.

** Dat Willem I de Veroveraar (l) zijn rechten op de troon kwam opeisen was niet helemaal onverwacht. Harold II had immers eerder dat jaar de woede van de Normandische hertog op de hals gehaald door zich na de dood van ‘koning Eduard de Belijder’ tot koning te laten kronen. Eerder zou Harold gezworen hebben dat hij zijn rechten op de troon zou laten vallen.

* Op 14 oktober 1066 botsten de twee legers op elkaar voor de Slag bij Hastings.

* Veldslagen duurden in die tijd amper één dag. In de late namiddag werden de doden en de ernstig gewonden geteld of …

Toen koning Harold II van Engeland sneuvelde, was de slag afgelopen. Willem en de zijnen waren de winnaars. Probleem meteen opgelost.

* Het tapijt van Bayeux (r) vertelt het hele verhaal in geuren en kleuren. Middeleeuwse oorlogsverslaggeving a.h.w.  -De komeet van Haley (rechts boven)  krijgt u er gratis bij-

** Op kerstdag 1066 werd Willem de Veroveraar in Westminster Abbey tot koning van Engeland gekroond. Hij bleef daarnaast ook hertog van Normandië.

 

*** Op het Tapijt van Bayeux, 70 meter bij 50 centimeter dat rond 1068 gemaakt werd, vermoedelijk in Engeland, wordt de ‘Slag bij Hastings’ afgebeeld. Het tapijt van Bayeux wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstschatten ter wereld.