GAZET VAN LAAKDAL

Pater Damiaan grootste Belg ooit

Op 11 oktober 2009 verklaart paus Benedictus XVI de Belgische missionaris Pater Damiaan (1840-1889) heilig tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek Rome.

* Jozef De Veuster wordt in 1840 geboren in Tremelo. Bij de Congregatie van de Paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria kiest hij voor de broedernaam Damiaan. Pater Damiaan, zoals de wereld hem leert kennen.

 

 

* Damiaan vraagt uitgezonden te worden naar Molokaï, een eiland van Hawaï dat melaatsen opvangt. Pater Damiaan trekt zich het lot van de ongeveer zeshonderd verstoten melaatsen aan. Niet alleen zet hij zich in voor zielenzorg, maar neemt ook hun ziekenzorg waar. Hij verbetert ook de hygiëne op het eiland.

* De Belgische missionaris reorganiseert de gemeenschap en sticht een centrum van christendom. Hij bouwt een kerk en laat wegen aanleggen. Naast zijn werk als priester speelt hij ook voor dokter. Melaatsendokter.

* En wat moest gebeuren, gebeurde ook. Vanaf 1876 (hij is dan 36) lijdt Damiaan ook aan melaatsheid. Melaats onder de melaatsen. Nog 13 jaar lang houdt hij zich staande. Maar in 1889 overlijdt hij toch aan de ziekte. Hij is dan amper 49.

** Zeilschip Mercator (nog steeds in Oostende) brengt zijn stoffelijk overschot in 1936 over naar Antwerpen. Leuven wordt zijn thuishaven (foto). Zijn rechterhand wordt op het eiland Molokai begraven.

** Damiaan wordt in 2005 verkozen tot grootste Belg aller tijden. In 2009, exact 120 jaar na zijn dood, wordt hij heilig verklaard. Normaal toch dat de heilige Damiaan de beschermheilige voor melaatsen en aids-patiënten is. Maaarrr

 

In een zeer recente aanvulling lazen we onlangs in HN een werkstuk van Pieter Lesaffer …Die schrijft …

*** De meest voorkomende missionaris in het Vlaamse straatbeeld is – niet verrassend – pater Damiaan. Hij is wel internationaal gelauwerd voor zijn hulp aan de melaatsen op Molokai, uitgeroepen tot Grootste Belg en intussen ook heilig verklaard. (Pieter Lesaffer in HN van woensdag 6 oktober 2021) …

* Onlangs verscheen het boek ‘Missionarissen’: Geschiedenis, herinnering, de kolonisering waarin historicus Idesbald Goddeeris alle zogenaamde ‘markers’ (beelden, straatnamen, gedenkplaten,…) voor missionarissen heeft geteld. Van de 323 zijn er 59 die Damiaan voorafgaan. De verering van pater Damiaan is volgens Goddeeris om die reden te eenzijdig …

*  Goddeeris : “We kennen Damiaan als de man die jarenlang met gevaar voor eigen leven tussen melaatsen woonde. Dat klopt ook, hij heeft hen ondersteund en ziekenhuizen opgericht.     Maar de historische waarheid is dat hij tegelijk meedraaide in een systeem van uitsluiting dat de lokale bevolking onderdrukt hield en bijvoorbeeld niet toeliet dat er in de rest van het land ziekenhuizen kwamen.    Hij stond er ook helemaal niet alleen voor op Molokai. Hij kreeg vaak bezoek, zelfs van de koningin en de premier van Hawaï, en reisde regelmatig naar hoofdstad Honolulu, waar hij als een celebrity werd ontvangen.” 

Meer van deze auteur in Kerk&Leven van deze week…

 

– bij de foto : dat Clem geen kwaad woord wil horen over pater Damiaan , zien we in zijn fraaie buxustuin

Als je het WK Wielrennen eind september hebt gevolgd, dan heb je zeker en vast opgemerkt dat de renners langs het graf van Damiaan in Leuven passeerden. Op hun weg van Antwerpen naar Leuven kwamen ze ook langs Tremelo, het geboortedorp van Damiaan. Het WK-parcours liep niet langs het Damiaanmuseum waarvan Damiaans geboortehuis integraal deel uitmaakt.

Prachtige helikopterbeelden brachten museum en geboortehuis evenwel tot in de woonkamer van koersfans wereldwijd. In de finale van het WK Wielrennen bij de mannen elite plaatste de Fransman Julian Alaphilippe een verschroeiende aanval op de Sint-Antoniusberg in Leuven, waar Damiaan het klooster intrad en zovele jaren later een laatste rustplaats vond. Zou de koersende Fransman daarbij hebben stilgestaan? Zou de koersende Fransman daaraan hebben gedacht?

Nu het WK Wielrennen voorbij is en graf en geboortehuis van Damiaan weer bereikbaar zijn, is het tijd om nog eens een bezoek te brengen aan Damiaan in Leuven en Tremelo. Hopelijk mag Damiaan jou binnenkort verwelkomen.

  • Voor meer info over het Damiaanmuseum, klik hier
  • Voor meer info over het graf van Damiaan, klik hier