GAZET VAN LAAKDAL

Pater Damiaan grootste Belg ooit

Op 11 oktober 2009 verklaarde paus Benedictus XVI de Belgische missionaris Pater Damiaan (1840-1889) heilig tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek Rome.

* Jozef De Veuster werd in 1840 geboren in Tremelo. Bij de Congregatie van de Paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria koos hij voor de broedernaam Damiaan. Pater Damiaan, zoals de wereld hem leerde kennen.

 

* Damiaan vroeg om uitgezonden te worden naar Molokaï, een eiland van Hawaï dat melaatsen opvangt. Pater Damiaan trok zich het lot van de ongeveer zeshonderd verstoten melaatsen hard aan. Niet alleen zette hij zich in voor zielenzorg, maar nam ook hun ziekenzorg waar. Hij verbeterde ook de hygiëne op het eiland.

* De Belgische missionaris reorganiseerde de gemeenschap en stichtte een centrum van christendom. Hij bouwde een kerk en liet wegen aanleggen. Naast zijn werk als priester speelde hij ook voor dokter. Melaatsendokter.

* En wat moest gebeuren, gebeurde ook. Vanaf 1876 (hij is dan 36) leed Damiaan ook aan melaatsheid. Melaats onder de melaatsen. Nog 13 jaar lang hield hij zich staande. In 1889 overleed hij. Damiaan werd amper 49 jaar oud.

** Zeilschip Mercator (nog steeds in Oostende) brengt zijn stoffelijk overschot in 1936 over naar Antwerpen. Leuven wordt zijn thuishaven (foto). Zijn rechterhand werd op het eiland Molokai begraven.

** Damiaan werd in 2005 verkozen tot grootste Belg aller tijden. In 2009, exact 120 jaar na zijn dood, werd hij heilig verklaard. Normaal toch dat de heilige Damiaan de beschermheilige voor melaatsen en aids-patiënten is.

* Het boek ‘Missionarissen’: Geschiedenis, herinnering, de kolonisering waarin historicus Idesbald Goddeeris alle zogenaamde ‘markers’ (beelden, straatnamen, gedenkplaten,…) voor missionarissen heeft geteld, staat… Van de 323 zijn er 59 die Damiaan voorafgaan. De verering van pater Damiaan is volgens Goddeeris om die reden te eenzijdig …

* Goddeeris : “We kennen Damiaan als de man die jarenlang met gevaar voor eigen leven tussen melaatsen woonde. Dat klopt ook, hij heeft hen ondersteund en ziekenhuizen opgericht. Maar … de historische waarheid is dat hij tegelijk meedraaide in een systeem van uitsluiting dat de lokale bevolking onderdrukt hield en bijvoorbeeld niet toeliet dat er in de rest van het land ziekenhuizen kwamen. Hij stond er ook helemaal niet alleen voor op Molokai. Hij kreeg vaak bezoek, zelfs van de koningin en de premier van Hawaï, en reisde regelmatig naar hoofdstad Honolulu, waar hij als een celebrity werd ontvangen.” 

– bij de foto : dat Clem geen kwaad woord wil horen over pater Damiaan , zien we in zijn fraaie buxustuin

Het WK Wielrennen vorig jaar eind september in Leuven liep langs het graf van Damiaan. Op hun weg van Antwerpen naar Leuven kwamen ze wel langs Tremelo, het geboortedorp van Damiaan. Het WK-parcours liep evenwel niet langs het Damiaanmuseum waarvan Damiaans geboortehuis integraal deel uitmaakt.

Prachtige helikopterbeelden brachten museum en geboortehuis evenwel tot in de woonkamer van koersfans wereldwijd.

In de finale van het WK plaatste de Fransman Julian Alaphilippe zijn verschroeiende  en beslissende aanval op de Sint-Antoniusberg, waar Damiaan het klooster intrad en zovele jaren later een laatste rustplaats vond. Alaphilippe werd wereldkampioen. Damiaan zat er voor niets tussen.

Nu graf en geboortehuis van Damiaan weer bereikbaar zijn, is een bezoekje aan Damiaan in Leuven en Tremelo een aanrader. Hopelijk mag Damiaan ook jou binnenkort verwelkomen.

  • Voor meer info over het Damiaanmuseum, vraag mijn broer Herman, oud-leerling/leraar aan het Damiaaninstituut of… klik hier
  • Voor meer info over het graf van Damiaan, klik hier