QUEEN Elizabeth II van Engeland

Queen Elizabeth van Engeland overleed gisteren 8 september. De Britse koningin werd geboren in Londen op 21 april 1926. Sinds 9 september 2015 was Elizabeth de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Zij hield het 70 jaar vol. Na het overlijden van de Thaise koning Bhumibol op 13 oktober 2016 werd zij ook de langst regerende monarch ter wereld.

* Haar toekomstige man was Philip, marineofficier en enige zoon van prins Andrew van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Die naam werd later  gewijzigd in Mountbatten.

* Elizabeth en Philip trouwden op 20 november 1947 in de abdij van Westminster in Londen. Bij deze gelegenheid kreeg prins Philip ook de titel Hertog van Edinburgh. Elizabeth en Philip kregen vier kinderen.

 * In januari 1952 vertrokken Elizabeth en Philip voor een promotietour langs enkele Gemenebestlanden. Circa een week later overleed de vader van Elizabeth, king George VI, waardoor het paar halsoverkop naar Engeland moest terugkeren, want …

* Elizabeth werd koningin van Engeland op 6 februari 1952, de sterfdag van haar vader. De kroningsplechtigheid van Elizabeth II vond plaats in de abdij van Westminster op 2 juni 1953. 

* Queen Elisabeth II vervulde haar rol als koningin uitstekend. Ze handhaafde de symbolische rol van hoofd van de staat op een voortreffelijke wijze. Moderne en snelle verkeersmiddelen hadden het mogelijk gemaakt dat ze, meer dan haar voorgangers, bezoeken te brengen aan de andere landen van het Britse Gemenebest. De televisie zorgde ervoor dat ze overal ter wereld gevolgd kon worden. Daardoor is de band van de Gemenebestlanden met het oude moederland, nog steeds aanwezig.

* Bijkomend nadeel natuurlijk was dat de hele wereld nu niet alleen getuige werd van de hoogtepunten van het koninklijk huis, maar ook van de dieptepunten ervan. En die waren vrij talrijk.

* De bruiloften van drie van haar vier kinderen werden gevolgd door evenveel scheidingen. Haar (ex-)schoondochter, prinses Diana kwam bovendien bij een ongeval in Parijs om het leven. Ook bij andere familieleden werd de koningin niet gespaard. Tijdens een bepaalde kersttoespraak had zij het over een ‘horrible year” (een verschrikkelijk jaar).

* Maar er waren ook hoogtepunten in haar leven. Haar moeder bv.werd meer dan honderd jaar. En nog ieder jaar geniet het koninklijk gezin van de aanhankelijk van haar Engelse volk.

* In 2002 vierde Elizabeth met het volk uitbundig haar vijftigjarig regeringsjubileum. De opstelling van het koninklijk huis t.o.v van het volk werd opener, toegankelijker ook na de dood van Diana. Elizabeth toonde mettertijd aan dat haar volk er eigenlijk recht op heeft mee te mogen leven met de leden van het koninklijk huis.

* In december 2016 legde Elisabeth een groot aantal functies neer. Aftreden was geen optie. Britse monarchen regeren tot hun dood.

* Koningin Elizabeth was beschermvrouw van meer dan zeshonderd organisaties. Het hof zegt dat Elizabeth zich zal blijven inzetten voor de organisaties. Hierbij wordt ze geholpen door de andere leden van de koninklijke familie.

* Prins Philip trad in 2011 bij zijn negentigste verjaardag ook terug uit een groot aantal functies. Deze verplichtingen werden overgenomen door prins Charles en zijn echtgenote prinses Camilla, prins William en zijn echtgenote prinses Catherine en de prinsen Harry en Meghan.

* Als koningin van Engeland is Elizabeth ook hoofd van de Anglicaanse Kerk. Zij wordt een pleitbezorger van godsdienst in de samenleving genoemd. “Geloof speelt een sleutelrol in de identiteit van vele miljoenen mensen en geeft hun een gevoel ergens bij te horen.”

* Volgens Elizabeth moeten de bisschoppen van de Anglicaanse Kerk de hoeders zijn van de vrijheid van alle godsdiensten in het land. Tijdens haar regering werden diplomatieke betrekkingen aangeknoopt met het Vaticaan en werd paus Benedictus XVI door Elizabeth in Londen ontvangen.

* De Britten vierden in juni 2012 het zestigjarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth II uitbundig. Op 11 juni 2016 werd ze 90. Ze was 70 jaar lang koningin. Elisabeth was 96, haar man Philip bereikte de 99. Twee maanden voor hij 100 zou worden , overleed hij , 9 april 2021.  

* Begin 2021 verbleef Philip een maand in het ziekenhuis. Hij werd op 16 februari met een infectie opgenomen in een Londens ziekenhuis en werd daarna overgebracht naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in hartklachten. In maart werd hij weer ontslagen. Wat er precies aan de hand was, bleef onduidelijk.

* Nog meer weten ? Klik en lees  Engelse koningen en koninginnen.