De ‘Pilgrim Fathers’ in Amerika

Op 6 september 1620 vertrok vanuit Plymouth de Mayflower. Het schip bracht de eerste Europese kolonisten naar New England, het huidige Amerika. Een jaar eerder was er al een schip met zwarte slaven gearriveerd voor het werk op de tabaksplantages.

* Aan boord van de Mayflower vooral Engelse en Nederlandse kolonisten, de zgn. Pilgrim Fathers. Na een reis van vijfenzestig dagen arriveerde het schip in de Nieuwe Wereld.

* De Pilgrim Fathers landden op het uiterste puntje van het schiereiland Cape Cod , het huidige Provincetown.

* De kolonisten stichtten in Plymouth (Massachusetts) de Plymouth Kolonie. Ongeveer de helft van de 102 kolonisten overleefde de eerste winter in Plymouth echter niet.

* Doordat Wampanoah-indianen hen leerden maïs te verbouwen en hoe te jagen en te vissen, werden de levensomstandigheden verbeterd.

° In Amerika herinnert het jaarlijkse Thanksgiving Day (schilderij) hier nog aan. Het feest wordt al sinds 1621 gevierd toen de kolonisten en de indianen gemeenschappelijk een oogstfeest vierden.

* De eerste Europese kolonisten in de Nieuwe Wereld sloten het zogenaamde Mayflowerverdrag waarin ze afspraken gezamenlijk wetten te maken die hen zouden behoeden voor barbarij. Veel van de eerste kolonisten waren zogenaamde disserters, mensen die zich niet meer verwant voelden aan de Kerk van Engeland.              (lees/kijk meer in Historiek)

 

Verder op 6 september:

1901 – De Amerikaanse anarchist Leon Czolgosz vermoordt de Amerikaanse president William McKinley.

1914 – Begin van de eerste slag bij de Marne. (Eerste Wereldoorlog)

1924 – Mislukte aanslag op de Italiaanse fascistenleider Mussolini.

1991 – Leningrad heet weer Sint-Petersburg.