MATA HARI danseres en SPIONne

Op nieuwsarme dagen als vandaag is het maar goed dat Wikipedia bestaat. Het naslagwerk maakt vandaag alleen gewag van de geboorte van Mata Hari, danseres en meesterspion. In het kort dit over haar…

* Mata Hari was beroemd vanwege haar exotische schoonheid en sensuele optredens. Ze lapte alle normen van haar tijd aan haar laars, had vele minnaars en liep te koop met haar rijkdom. Dit werd haar fataal: in 1917 werd zij als spionne ter dood gebracht.

* Mata Hari, pseudoniem van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle (geboren in Leeuwarden, 7 augustus 1876 , vandaag 145 jaar geleden, was een Nederlands exotisch danseres. Ze werd door de Fransen schuldig bevonden aan spionage en gefusilleerd in Vincennes op 15 oktober1917.

* Zelle had, naar eigen zeggen, van jongs af aan al een voorliefde voor mannen in uniform gehad. Letterlijk zei ze ooit dat de officier is haar ogen een hoger wezen was, een held, steeds bereid tot het trotseren van allerlei gevaren en tot het beleven van avonturen.

* Ze trouwde MacLeod , een lid van de Nederlandse tak van de Schotse familie MacLeod. In 1897 vertrok het gezin MacLeod naar Nederlands-Indië.

* Maandenlang bestudeerde ze de Indische tradities en cultuur. Ze werd ook lid van een lokale dansgroep. In 1897 gebruikte ze voor het eerst de artiestennaam ‘Mata Hari’, Maleis voor ‘Oog van de dageraad’ ofwel ‘zon’.

* Omwille van toenemende huwelijksproblemen besloot het echtpaar in 1902 naar Nederland terug te keren. De echtscheiding werd uitgesproken bij vonnis van de Arrondissements-Rechtbank in Arnhem .

* Het beeld dat bij het grote publiek al snel van Mata Hari ontstond, was dat van een exotisch danseres die als dubbelspionne gebruikmaakte van haar verleidingskunsten om militaire geheimen van haar vele geliefden te ontfutselen.

* Meteen na haar dood door het vuurpeloton twijfelden veel mensen aan haar schuld Dat droeg ertoe bij dat Mata Hari wereldberoemd werd. Het beeld van Mata Hari werd nog meer versterkt door de vele verfilmingen van haar leven.

* In een vroege biografische film over haar, Mata Hari uit 1931, met Greta Garbo in de hoofdrol, zijn veel zaken echter verdraaid of aangedikt om beter aan te sluiten bij het beeld dat veel mensen destijds al van haar hadden.

* De vele films droegen enorm bij aan haar populariteit en versterkten het beeld dat velen al van haar hadden: Mata Hari als het archetype van de femme fatale.