VINCENT VAN GOGH

29 JULI 1890  overleed Vincent Van Gogh. Twee dagen eerder had hij zichzelf een kogel door de borst geschoten. Die miste zijn hart, maar veroorzaakte inwendige bloedingen. Vincent Van Gogh, de toen nog miskende schilder, stierf in de armen van zijn broer Theo. De volgende dag werd hij in Auvers-sur-Oise begraven.

.

– met dank aan de ‘Kalender met een hoek af’ –
* enkele schilderijen van van Gogh …
.
Op 29 juli 1890 overleed Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise , en werd er de volgende dag begraven door zijn broer, de man die hem een leven lang financieel boven water hield.
* De ‘Aardappeleters (helemaal boven) was een van zijn beroemdste werken.
Vincent van Gogh werd echt beroemd met zijn zonnebloemen.
* Tijdens zijn leven verkocht Vincent … 1 schilderij. Na zijn dood werd hij een van de duurst betaalde schilders ooit. Jammer genoeg heeft hij dat nooit geweten. Overgeheveld naar de nu-tijd zou hij on-me-te-lijk rijk zijn.
.
.
* De collectie van de familie Van Gogh vormde later de basis voor het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam

* Na het Rijksmuseum is het Van Gogh Museum aan het Museumplein het meest bezochte museum van Nederland. In het museum is veel werk uit de nalatenschap van Vincent van Gogh te zien. De collectie omvat onder meer 200 schilderijen van Vincent van Gogh en Paul Gauguin.

* Het gebouw werd ontworpen door Gerrit Rietveld, Joan van Dillen en Johan van Tricht. Het  Museum opende in juni 1973 de deuren.

* Zoals de naam van het museum al aangeeft, vormt de Van Gogh-collectie het hart van het museum. De familie droeg de collectie reeds in 1962 over aan de staat.

* Het museum bewaart ook de brieven van de kunstenaar aan zijn broer Theo waarin hij zijn ontwikkelingen in zijn kunst beschrijft.

* De belangrijkste voorwaarde was dat de collectie zou ondergebracht worden in een aan Van Gogh gewijd museum. Daardoor kwam de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh in de wereld naar Amsterdam.

(gelezen/prenten in Absolute Figures)