172 km zonder één vleugelslag

De andescondor is een aaseter, hij voedt zich met kadavers van grote zoogdieren. Maar in de onherbergzame Andes is voedsel niet altijd even makkelijk te vinden, hij moet soms tot 200 kilometer ver vliegen.

 

° Door zijn enorme vleugelspanwijdte kan hij niet “zomaar” in de lucht blijven: hij heeft hulp nodig van thermiek, warme opstijgende lucht. Door thermiekbellen kan hij zich laten meevoeren door de wind.

° Een team wetenschappers heeft nu voor het eerst onderzocht hoelang een andescondor erin slaagt om in de lucht te blijven zonder dat hij met zijn vleugels hoeft te slaan. 172 km zonder één vleugelslag, zo bleek.