Hollywood L.A.

Alles heeft een oorzaak, een reden voor bestaan. Neem nu Hollywood Sign , een karakteristiek punt in het voor cinefielen overbekende 9-letterwoord Hollywood (Los Angeles).  Het bestaat uit 15 meter hoge witte letters die de naam van het gebied spellen.

* De letters werden in 1923 geplaatst. Oorspronkelijk bedoeld om reclame te maken voor Hollywoodland , land dat te koop was. In 1932 pleegde een actrice zelfmoord door van de letter “H” te springen

* In 1949 nam de Kamer van Koophandel van Hollywood het onderhoud van de letters over. Ze werden opgeknapt en de laatste vier (land) vielen weg.

* In 1978 werden de letters alweer op kosten van de Kamer van Koophandel gerepareerd, waarbij donateurs gezamenlijk een bedrag van 250.000 dollar bijeenbrachten om kapotte letters te vervangen.

* De nieuwe versie werd op 14 november 1978  live gepresenteerd tijdens het 75-jarig bestaan van Hollywood gedurende een uitzending waar 60 miljoen mensen naar keken. In november 2005 werden de letters nog maar eens opgeknapt.

* In 2010 werden de letters bedreigd door een vastgoedproject, waardoor ze niet meer duidelijk zichtbaar zouden zijn. De vastgoedmakelaar wilde het project verkopen voor 12,5 miljoen dollar (9,4 miljoen euro).

* Enkele bekende Hollywood-sterren zoals Steven Spielberg en Tom Hanks voelden zich blijkbaar schatplichtig en deden prompt een duit in het zakje. Playboy-oprichter Hugh Hefner had er zelfs 900.000 dollar (680.000 euro) voor over. Ook de staat Californië betaalde meer dan drie miljoen dollar mee. Dankzij de geldinzamelingsactie zijn de letters voorlopig weer gered. Oefff…