Alice ‘Coachman’ Davis

Alice ‘Coachman’ Davis (9 november 1923 – 14 juli 2014) was een Amerikaanse hoogspringster én de eerste zwarte vrouw die een Olympische titel won.

* Alice werd geboren op 9 november 1923 (héTres)in Albany.

* Coachman is een slavennaam van een voorvader die ongetwijfeld … koetsier was voor één of andere heer. Alice zou 90 worden. Zij overleed op 14 juli 2014, vandaag pas 8 jaar geleden.

* Vrouwen in de sport waren in 1948 nog meer bezienswaardigheid dan erkende atletes. Zwarte vrouwen nog meer. Maar Alice viel al vroeg op door haar niet alledaagse atletische gaven.

* Rennen deed ze blootsvoets op onverharde wegen in de buurt van haar ouderlijke huis. Hoogspringen gebeurde met een zelf ineen geknutselde apparatuur. Dat bleef niet onopgemerkt.

* In Madison High School kon ze haar atletische vaardigheden beter ontwikkelen. Binnen het jaar trok zij ook de aandacht van het Tuskegee Institute in Alabama. Als 16-jarige kreeg ze zelfs al een beurs aangeboden.

* Die beurs verplichtte haar o.a. ook om te werken tijdens haar studies. Ze reinigde en onderhield de sporttoestellen op school en leerde kleren herstellen. Alice studeerde in 1946 af met een diploma in de kleermakerij.

* Het volgende jaar vervolgde ze haar studie aan het Albany State College. Daar werd ze ook track- and-field-instructeur.

* Koetsier domineerde intussen alle AAU outdoor kampioenschappen hoogspringen. Van 1939 tot 1948 won ze zelfs alle tien de nationale kampioenschappen op rij.

* In 1940 en 1944 miste ze de O.S. Die werden afgelast vanwege WO II. Jammer, want als ze daar had kunnen deelnemen, was ze misschien wel ‘de beste vrouwelijke Olympische atlete ooit’ geworden.

* Coachman’s eerste echte kans om te concurreren met de allerbeste atletes ter wereld kreeg ze eindelijk op de Olympische Spelen van 1948 in Londen. En wat verwacht werd, gebeurde…

*Koetsier werd de eerste Amerikaanse, bovendien eerste zwarte vrouw die een Olympische gouden medaille won. De medaille werd uitgereikt door koning George VI .

* Bij haar terugkeer in de Verenigde Staten was Koetsier al een beroemdheid geworden. Ze ontmoette president Harry Truman en First Lady Eleanor Roosevelt en werd door het grote publiek geëerd met parades van Atlanta tot Albany.

* Minpunt hierbij was dat wit en zwart naast de feestroute werden gescheiden. Zelfs de burgemeester weigerde haar een hand te geven, waarop ze fel repliceerde door te zeggen dat zij de medaille gewonnen had voor Amerika, niet voor de zwarten of de blanken apart. De burgemeester begreep het , maar bleef bij zijn raciaal standpunt.

* De grote jazzlegende Count Basie schreef een song voor haar.

* Na haar dood in 2014 werd ze opgenomen in de Olympische Hall of Fame.