Ruth Ellis … de laatste

De Britse moordenares Ruth Ellis (Rhyl, 9 oktober 1926Londen, 13 juli 1955) was de laatste vrouw die in het Verenigd Koninkrijk werd geëxecuteerd. Ruth was veroordeeld voor de moord op haar partner, David Blakely.

* Sinds de executie van Edith Thompson in 1923 waren veroordeelde vrouwelijke gevangenen verplicht om dikke, gewatteerde, katoenen onderbroeken te dragen.

* Voor de toegewezen tijd van executie werd Ellis door Evelyn Galilee, die haar de afgelopen weken had bewaakt, meegenomen naar de wasruimte. Galilee zei tegen Ellis “Sorry Ruth, maar ik moet dit doen”.

* De onderbroeken hadden tape aan de voor- en achterkant, waar aan getrokken moest worden om alles vast te zetten. Toen ze terug kwamen in de veroordeeldencel, deed Ellis haar bril af, legde hem op de tafel en zei “Die zal ik niet meer nodig hebben.”

* De bisschop van Stepney, Joost de Blank, bezocht Ellis vlak voor haar dood. Ze vertelde hem: “Voor mij is het duidelijk dat ik niet degene was die hem heeft neergeschoten. Toen ik mezelf met de revolver zag, wist ik dat ik … een ander persoon was.” Deze uitspraken werden later gebruikt als quotes in The Star, de Londense avondkrant.

** Op 13 juli, dertig seconden voor 9 uur, kwam de officiële beul Pierrepoint binnen met zijn assistent Royston Rickard. Zij begeleidden Ruth naar de executieruimte naast de veroordeeldencel.

Pierrepoint kende zijn vak. Hij executeerde Ellis in 12 seconden. Na haar … zou geen enkele vrouw dit lot nog ondergaan. Een troost voor het arme wicht.