De Zeppelin …

De Duitser Ferdinand von Zeppelin , geboren op 8 juli 1838  is de uitvinder van de Zeppelin, die met zijn naam de geschiedenis inging.

° De Duitse legerofficier werkte het principe van de heteluchtballon verder uit, een uitvinding van de gebroeders Montgolfier. Hij slaagde in zijn doel: een bestuurbare luchtballon met metalen geraamte ontwikkelen.

° Ferdinand von Zeppelin startte in 1898 met de bouw van zijn eerste Zeppelin-luchtschip op het Konstanz-meer. Hij maakte daarbij gebruik van een metalen geraamte dat hij bedekte met een lichte stof. Het gas waarmee het luchtschip op moest stijgen werd in enkele van elkaar gescheiden compartimenten geblazen. De eerste vlucht vond plaats op 2 juli 1900.

° Tijdens WO I werden er ongeveer honderd Zeppelins gebouwd. Ze werden onder meer gebruikt voor bombardementen boven Oost-Engeland, maar een enkele keer werd ook Londen bereikt.

° Na WO I worden de Zeppelins (vanaf 1918) op grote schaal ingezet als lijndienst voor burgers. Beroemdste passagier-luchtschip was de Graf Zeppelin. Dit luchtschip maakte 144 Atlantische oversteken en legde bijna twee miljoen kilometer af.

* Op 6 mei 1937 kwamen 35 mensen om het leven tijdens de ramp met de LZ129 Hindenburg, het grootste passagiersluchtschip dat ooit was gebouwd en vernoemd was naar de Duitse veldmaarschalk en latere rijkspresident Paul von Hindenburg.

° De Hindenburg was 240 meter lang en kon 70 passagiers vervoeren. Het luchtschip heeft slechts een jaar dienst gedaan als het bij de stad Lakehurst bij New York vlam vat. Binnen een minuut is het luchtschip volledig vernietigd.

° De ramp betekende het einde van het tijdperk van het luchtschip. Zeppelins worden nu nog wel gebouwd en vliegen ook nog wel eens rond, maar worden niet meer op grote schaal gebruikt.Verder worden de schepen ook wel eens gebruikt voor reclamedoeleinden. (met dank aan Wikipedia – op rood klikken voor meer)