Albert II gaat , Filip I komt

Op 31 juli 1993 overleed koning Boudewijn in zijn Spaans buitenverblijf. De kinderloze Boudewijn werd opgevolgd door zijn broer Albert. Albert legde op 9 augustus 1993 de eed af als koning Albert II.

* Bijna 20 jaar later was er de vrij onverwachte troonsafstand (abdicatie) van koning Albert II . Koning Albert had  alleen premier Elio Di Rupo van zijn voornemen op de hoogte gebracht.

* Op 3 juli 2013 las de koning vanuit zijn werkkamer volgende  verklaring voor:

“Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt. Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen.”

“Na een regeerperiode van twintig jaar ben ik van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen. Ik weet dat prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen,” zei Albert II van België nog.

* Echt troonsafstand deed de koning pas op 21 juli 2013, de nationale Belgische feestdag.

** Prins Filip legde twee uur later in het Belgische parlement de eed af als nieuwe koning van de Belgen , de zevende in de rij.