WAAaaannnNZINNIGggggg SOMME-OFFENSIEF

Het geallieerde offensief aan de Somme (F)begon 24 juni 1916 , vandaag 106 jaar geleden.  Hierbij zetten de Engelsen voor het eerst dienstplichtigen in .Tijdens de slag voor het eerst ook tanks .

* De slag werd ingeleid door trommelvuur op de drievoudige, 1 km diepe Duitse linies.

* Op 1 juli volgde de aanval met infanterie. De Fransen drongen ten zuiden van de Somme de Duitse stellingen binnen. In het noorden vielen de Engelsen aan.

* De aanval ging over in afzonderlijke gevechten die tot 5 juli duurden. Van 7-19 juli vielen de Entente-troepen (vooral Frankrijk en Engeland) opnieuw aan. Een derde geallieerde aanval met 17 divisies (200.000 man) van 20-30 juli stuitte op sterke weerstand van Duitse reservetroepen.

* In augustus wonnen de Fransen terrein ten zuiden van de Somme bij Estrées en drongen de Engelsen door tot bij Ginchy. Toen de Duitse legerleiding in september 1916 was overgenomen door Hindenburg  en Ludendorff leek het geallieerde offensief nog in hevigheid toe te nemen..

* Tegen het einde van september aan werd de aanval tot staan gebracht. In oktober vorderden beide legers nog nauwelijks, en in november moesten de Engelsen bij de Ancre weer terrein prijsgeven. De slag eindigde toen beide kampen uitputtingsverschijnselen begonnen te vertonen.

** De geallieerden verloren een half miljoen man en verschoten 80 miljoen granaten. Het resultaat ? … De Duitse linies werden maximaal 18 km teruggedrongen. De Duitse verliezen waren ongeveer even groot.

* Samen 1 miljoen jongens in de fleur van hun leven voor 18 km grond. Waaaaanzinnig.

*** Over het hele jaar 1916 verloren de Entente troepen en de Duitsers samen liefst 2 miljoen jonge levens. De gruwelijke oorlog zou nog twee jaar voortduren. Nog grotere waanzin.