VALENTINA TERESJKOVA

Rusland, toen nog USSR, was in het begin van de ruimtevaartwedloop de Amerikanen steeds te vlug af. Na de Sputnik brachten ze ook de eerst man, even later ook de eerste vrouw in de ruimte .

* Uit meer dan 400 gegadigden werd ze met vier andere vrouwen geselecteerd voor de vrouwelijke kosmonautengroep. Van deze groep is alleen Teresjkova in de ruimte geweest.

* Teresjkova werd op 16 juni 1963 aan boord van de Vostok 6 gelanceerd , en werd daarmee de eerste vrouw , en tevens eerste burger in de ruimte.

*** Twee dagen eerder was de Vostok 5 gelanceerd. Tijdens de vlucht naderden de Vostok 5 en 6 elkaar tot op minder dan vijf kilometer en hadden ze onderling radiocontact. Een huzarenstukje in die jaren. Teresjkova landde op aarde na een vlucht van bijna drie dagen.

* Plannen voor andere vluchten met vrouwen werden evenwel afgelast. 19 jaar lang bleef Teresjkova de enige vrouw in de ruimte . Totdat op 19 augustus 1982 de Russische Svetlana Savitskaja haar volgde in de Sojoez T-7.

* Teresjkova  werd na haar niet alledaagse prestatie lid van het presidium van de Opperste Sovjet . Van 1969 tot 1991 zat ze zelfs  in het Centrale Comité van de Communistische Partij.

* Na de ineenstorting van de Sovjetunie werd ze in 2011 namens de partij Verenigd Rusland verkozen in de Staatsdoema. In 2016 werd ze herkozen.

** Op 10 maart 2020 trad ze weer op de voorgrond bij de behandeling van de grondwetsvoorstellen van president Poetin.

* Ze stelde voor , om bij het wijzigen van de grondwet opnieuw te beginnen met het tellen van de presidentiële termijnen , zodat Poetin nogmaals twee termijnen van zes jaar zou kunnen dienen.

** Daarmee onthulde ze vermoedelijk de ware bedoeling van de hele operatie. Haar voorstel werd goedgekeurd met unanimiteit van stemmen .

Tja, Teresjkova …had dat maar eerder geweten. De geschiedenis zou minder bloedig geweest zijn.