Voor de 78ste keer ‘D-day’

* D-day was de dag waarop de geallieerde landingen in Normandië plaatsvonden, de grote start van ‘Operation Overlord’ op 6 juni 1944, vandaag exact 78 jaar geleden. De term ‘D-day’ werd oorspronkelijk gebruikt om het begin van een belangrijke operatie in te luiden.

* D-day vond dus plaats op 6 juni 1944 en was de grootste militaire invasie ooit. Er werden die dag 156.000 geallieerde soldaten ingezet. Belgen waren daar niet bij. Onze oorlogsmannen hielden het immers al na 18 dagen voor bekeken in 1940.

* De echten maakten vanuit Zuid-Engeland de oversteek naar Normandië. Daar moesten ze via lucht- en water een bruggenhoofd (vaste voet aan wal) vestigen.

* De geallieerde landingen in Normandië waren het begin van Operation Overlord. Een belangrijke onderneming die leidde tot de uiteindelijke bevrijding van West-Europa. (zie onder)

* De landing in Normandië, was voor de westelijke geallieerden de eerste, grootste en belangrijkste invasie van de Tweede Wereldoorlog. (let op de erg jonge gezichtjes van onze ‘bevrijders’)

* Er waren veel redenen waarom deze dag moest plaatsvinden. De voornaamste reden van D-day was de noodzaak van een tweede front in Europa. Even overlopen …

* De Duitsers vielen in 1941 de Sovjet-Unie binnen. Daarvoor hadden ze de druk in Oost-Europa vrijwel alleen moeten weerstaan.

* Daarom ook moest een nieuw front geopend worden in West-Europa. Dat hadden de Amerikaanse president Franklin Roosevelt (midden)en de Britse premier Winston Churchill (R) aan Stalin (L) in Jalta beloofd .

* Die belofte zou het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog bepalen.

Tweede Wereldoorlog: 1939-1945

Na het Duitse verlies in het Oosten, meer bepaald in Rusland, vreesde nazileider Hitler een geallieerde invasie van West-Europa.

* Hitler liet langs de Atlantische kust een verdedigingslinie van 2.600 kilometer bouwen: de Atlantikwal. Onvoldoende, zo bleek, om de invasie van Normandië vanuit Engeland op 6 juni 1944 te weerstaan.

D-day was nog maar een begin. Pas in mei 1945 was de totale overwinning voor de geallieerden een feit.

375* Vanaf eind 1943 reeds bereidden de geallieerden een grote invasie in Frankrijk voor. Deze aanval, die de codenaam Operation Overlord meekreeg maar bekendheid verwierf als D-Day, Decision day, begon op 6 juni 1944, vandaag exact 78 jaar geleden.

* Na een gigantisch bombardement op de bunkers aan de Franse kust lukte het de geallieerden de Duitse linies te doorbreken, ondanks zware verliezen.

* In enkele weken tijds werden liefst drie miljoen geallieerde soldaten aan land gezet. Eerst rukten ze niet zo snel op, want het verzet van de Duitsers was taai.

* In september 1944 probeerden Britse en Amerikaanse troepen de bruggen over de Rijn bij Arnhem in handen te krijgen, om door te kunnen stoten naar het Ruhrgebied. Ondanks de inzet van 20.000 parachutisten, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, werden de geallieerden door Duitse tankdivisies teruggeslagen.

* Ook het Duitse offensief in de Ardennen, van december 1944 tot januari 1945, leidde tot vertraging van de geallieerde opmars. De oorlog duurde daarom zes maanden langer, waardoor nog eens miljoenen mensen stierven: soldaten, concentratiekampgevangenen en burgers, zoals bij de wraakbombardementen op Duitse steden (o.a. Dresden, een idee van Churchill).

* Het Derde Rijk capituleerde uiteindelijk op 7 en 8 mei 1945. Vijf dagen eerder hadden de Russische troepen Berlijn ingenomen. Hitler, de grote aanstoker van de oorlog, leefde toen al niet meer. Hij pleegde op 30 april zelfmoord, samen met zijn kersverse vrouw Eva Braun, in de Berlijnse bunker waar hij zich met zijn laatste getrouwen had verschanst.