HISTORISCH CANTERBURY

Nu reizen weer mag en je toevallig (of niet) naar Engeland moet via Canterbury … maak dan even tijd voor een kathedraalbezoek. Ook de ruïne van Canterbury Castle is het bekijken meer dan waard .

* De historische stad Canterbury in het graafschap Kent , zuiden van Engeland. De blikvanger is de kathedraal , de zetel van de aartsbisschop van Canterbury, en primaat (paus) van de Anglicaanse kerk.

* Canterbury was reeds in de middeleeuwen belangrijk als religieus centrum en bedevaartplaats. De moord in 1170 op Thomas Becket inspireerde Geoffrey Chaucer tot zijn Canterbury Tales.

* Canterbury bestond al voordat de Romeinen Engeland veroverden. Men neemt aan dat de stam van de Belgae hier rond 300 voor Christus een nederzetting bouwde. De huidige plattegrond van Canterbury met de rechte straten binnen de stadsmuren is Romeins.

* Durovernum Canriacorum was een belangrijk bestuurlijk centrum van de Romeinen. De Romeinen bouwden er een forum, theater en baden, maar daar is bovengronds niets meer van te zien.

* De Angelsaksen namen in de vijfde eeuw de macht over in Kent en Canterbury. Via de Saksische koning Ethelbert werd het christendom verspreid. Een groep monniken uit Rome onder leiding van Augustinus stichtte in 597 een bisdom en bouwden de St. Marin’s Church en de kathedraal, die later door een tweede Normandische kathedraal werd vervangen.

* De meest dramatische gebeurtenis, verbonden aan de kathedraal van Canterbury, is de moord in de twaalfde eeuw op aartsbisschop Thomas Becket.

* Tot in de zestiende eeuw waren er regelmatig twisten tussen kerk en koning. In de zestiende eeuw werd de band met Rome door koning Hendrik VIII definitief verbroken. Hendrik stichtte een nieuwe kerk met de Engelse koning als hoofd van ‘de Anglicaanse Kerk’.

* De door Willem de Veroveraar in 1066 opgeworpen motte is nog altijd zichtbaar in het landschap. Het latere stenen kasteel werd op een kleine afstand van dit eerste mottekasteel gebouwd. Het stenen kasteel werd tijdens de regering van koning Hendrik I van Engeland gebouwd.

Canterbury Cathedral en Canterbury Castle

* Canterbury Castle werd kort na de Slag bij Hastings gebouwd op de oude Romeinse route van Dover naar Londen. De weg die Willem de Veroveraar in oktober 1066 volgde toen hij naar Londen trok.

* In 1787 werden alle poorten in de stadsmuur, die toen gebruikt werd als stadsgevangenis, afgebroken. Ze waren te smal voor het toenemende verkeer.

* In de negentiende eeuw was het kasteel tot een ruïne vervallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigden 10.445 vliegtuigbommen 731 huizen en 296 andere gebouwen in de stad , waaronder het Missionary College .119 inwoners van Canterbury kwamen om .

* Bedenk wel dat Canterbury … nog steeds een van de meest bezochte steden in het Verenigd Koninkrijk.

(Ruud van Capelleveen van GeschiedenisExtra.nl was een voorbeeldige gids , waarvoor dank uiteraard)