PABLO PICASSO

Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano de la Santísima Trinidad,  (Ruiz) y (Picasso) werd geboren op 25 oktober 1881. Hij overleed op 8 april 1973 (op de dag dat ik 30 werd), en werd bijna 92 .

* Merkwaardig is dat hij onder zijn tweede achternaam Picasso (moeder) bekend is en niet als Ruiz (vader).

* Reeds in 1890, hij was toen 9, schilderde Pablo in olieverf de picador, de stierenvechter in de arena.

* De 13-jarige Pablo deed toelatingsexamen aan de kunstacademie in Barcelona. Het toelatingswerk: het ‘tekenen van een torso waarvoor hij een maand de tijd had, voltooide hij in één dag. Hij mocht meteen de eerste twee leerjaren overslaan.

*** Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als model. Telkens wanneer hij opnieuw verliefd werd, viel dit duidelijk op in zijn werk door een wisseling van stijlen.

.

.

* Picasso’s loopbaan kan worden ingedeeld in verschillende perioden. Tijdens zijn blauwe periode, de tijd dat hij in armoede in Parijs woonde (1901-1904), maakt Picasso sombere schilderijen in donkere en sombere kleuren, hoofdzakelijk blauw, groen, zwart en paars.

* Geleidelijk werd Picasso bekender en oogstte hij zijn eerste successen. Ook kreeg hij aan het einde van zijn blauwe periode een relatie. Picasso werd minder somber door het gebruik van zachte tinten blauw en roze. Door het vele gebruik van roze kleuren in het werk uit deze periode, heeft de periode de naam ‘roze periode’ meegekregen.

* In Parijs kwam Picasso in aanraking met primitieve Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken, die hem inspireerden. Picasso experimenteerde constant met nieuwe technieken en werkte aan een minder naturalistische, meer geometrische stijl. Door een hardere en strakkere uitdrukkingswijze en het gebruik van meer en dikkere lagen verf ontstond een geheel nieuwe stijl: het kubisme. Daarna volgden klassiek, surrealistisch en abstract…

.

.

* Van geen enkele kunstenaar zijn er zoveel schilderijen gestolen als van Picasso. Twee keer zoveel als van iedere andere kunstenaar. De Guernica uit 1937, zijn antwoord op de Spaanse burgeroorlog is zijn beroemdste werk  en  van een onschatbare waarde.

* Picasso overleed op 8 april 1973 op 91-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking en is begraven in de buurt van Aix-en-Provence.