Voorvader van alle dieren en de mens

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben de oudste tot nu toe bekende voorvader gevonden van bijna alle dieren die nu nog leven, de mens inbegrepen.

* Het gaat om een piepklein, wormachtig wezen dat Ikaria wariootia genoemd werd en dat zo’n 555 miljoen jaar oud is. Ikaria is het oudste bekende lid van de Bilateria, een groep van dieren die twee symmetrische kanten hebben, een voor- en een achterkant en openingen aan de beide uiteinden die verbonden zijn door een darmkanaal.

.

.

Het diertje was tussen 2 en 7 millimeter lang en tussen 1 en 2,5 millimeter dik – de grootste hadden ongeveer de grootte en de vorm van een rijstkorrel.

* Evans en Droserhebben het kleine wezen nu wetenschappelijk beschreven, samen met Ian Hughes van de University of California San Diego en James Gehling van het South Australia Museum.

* Ze hebben het Ikaria wariootia genoemd als erkenning van de Aboriginal-bevolking in het gebied. De geslachtsnaam komt van ‘Ikara’, wat ‘ontmoetingsplaats’ wil zeggen in de Adnyamathantha-taal. Het is de Adnyamathanha-naam voor een groep bergen die in het Engels bekend staan als Wilpena Pound. De soortnaam komt van de Warioota Creek, die loopt van de Flinders Ranges tot Nilpena Station.   (Luc De Roy – vrtNWS)