Jean-Pierre Monseré

Jean-Pierre Monseré , na Merckx en Roger De Vlaeminck , was voor 1970 de grootste Belgische wielerbelofte. Jempi overleed op zijn 22ste na een bijzonder tragisch ongeval in een kermiskoers in Retie.

° Monseré was al een zegekoning in de jeugdcategorieën en bevestigde zijn uitzonderlijke kwaliteiten, zijn zelfdiscipline en zegehonger, meteen in zijn profcarrière. Veel had hij ook te danken aan zijn (blinde) masseur Jacques Delva.

° In september 1969 werd hij profrenner en een maand later won hij als 21-jarige reeds de Ronde van Lombardije . Op 16 augustus 1970 werd hij in Leicester wereldkampioen bij de profs, in een Belgische ploeg met Godefroot, Merckx en Roger De Vlaeminxck.

° Op 15 maart 1971 kwam bruusk een einde aan zijn leven tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie, georganiseerd door de Retiese Wielerclub “De Zonnestraal”. In de lichte voorbereiding op de wielerklassieker Milaan-San Remo reed de achterop fietsende Monseré aan zo’n 45 km/u frontaal op een auto die in de graskant wachtte tot alle renners voorbij waren.

° Jempi overleed ter plaatse door een nekslag. Vermoed werd dat hij seconden voor de aanrijding nog had omgekeken en de auto te laat had opgemerkt. Politie, rijkswacht en koersorganisatie werden met de vinger gewezen, maar …Volgens de toen geldende reglementering trof de bestuurster van de wagen geen blaam.

° Op de plaats van het ongeluk werd een monument opgericht. Sinds zijn overlijden organiseert de Retiese Wielerclub “De Zonnestraal” de ‘Grote Herdenkingsprijs Monseré’ tijdens de kermis in september. En niet te verwarren met de GP Monserè van 7 maart jl. die Tim Merlier won .

° Robbe De Hert zaliger maakte over Monseré de film ‘Dood van een sandwichman’.

° In 1976 kwam de 7-jarige Giovanni Monseré, zijn zoontje, om het leven door op een gelijkaardige manier tegen een auto aan te rijden – met de fiets die hij voor zijn eerste communie kreeg van … Freddy Maertens. Het lot kan meedogenloos  zijn.

 

What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail