Jempi Monseré amper 1 jaar prof

Jean-Pierre Monseré was , na Merckx en Roger De Vlaeminck , voor 1970 de grootste Belgische wielerbelofte. Binnen het jaar  won hij een klassieker en werd hij wereldkampioen. Op 15 maart 1971 overleed hij op zijn 22ste na een bijzonder tragisch ongeval in een kermiskoers in Retie. Een catastrofe voor de wielersport.

* Monseré was al zegekoning in de jeugdcategorieën en bevestigde zijn uitzonderlijke kwaliteiten, zijn zelfdiscipline en zegehonger, meteen in één jaar  profcarrière. Veel had hij ook te danken aan zijn (blinde) masseur Jacques Delva.

* In september 1969 werd hij profrenner en een maand later won hij als 21-jarige de Ronde van Lombardije . Op 16 augustus 1970 werd hij in Leicester al wereldkampioen bij de profs, in een Belgische ploeg met Godefroot, Merckx en Roger De Vlaeminxck.

* Op 15 maart 1971 kwam er bruusk een einde aan zijn leven tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie, georganiseerd door de Retiese Wielerclub “De Zonnestraal”. In de lichte voorbereiding op de wielerklassieker Milaan-San Remo reed de achterop fietsende Monseré aan zo’n 45 km/u frontaal in op een auto die in de graskant wachtte tot alle renners voorbij waren.

* Jempi overleed ter plaatse door een gebroken nek. Vermoed werd dat hij seconden voor de aanrijding nog had omgekeken en de auto te laat had opgemerkt. Politie, rijkswacht en koersorganisatie werden met de vinger gewezen, maar …Volgens de toen geldende reglementering trof de bestuurster van de wagen geen blaam.

* Op de plaats van het ongeluk werd een monument opgericht. Sinds zijn overlijden organiseert de Retiese Wielerclub “De Zonnestraal” de ‘Grote Herdenkingsprijs Monseré’ tijdens de kermis in september. En niet te verwarren met de GP Monserè van 7 maart jl. die Tim Merlier won .

* Robbe De Hert zaliger maakte over Monseré de film ‘Dood van een sandwichman’.

* In 1976 kwam de 7-jarige Giovanni Monseré, zijn zoontje, om het leven door op een gelijkaardige manier tegen een auto aan te rijden – met de fiets die hij voor zijn eerste communie kreeg van … Freddy Maertens. Hoe meedogenloos wreed kan het lot zijn.