“Dia de la Hispanidad”

12 oktober , de dag waarop Columbus destijds Amerika ‘ontdekte’ de “Dia de la Hispanidad” en Nationale Feestdag van Spanje en van de Spaanssprekende landen, zal nog eens in mineur verlopen. Corona blijft de graag feestende wereld aan banden leggen.
 
* ​Wij herinneren ons zeker nog de lessen van geschiedenis waarin de bekende ontdekkingsreiziger  Christoffel Columbus in 1492 Amerika ontdekte…
* In opdracht van de Spaanse kroon vertrok Columbus destijds om in westwaartse richting India te vinden. Hij zou daarmee aantonen dat de aarde niet vlak maar bolvormig was.
.
* De drie schepen waarmee hij de Atlantische Oceaan overstak waren het vlaggenschip de Santa Maria, de Pinta en de Niña.
* Reeds in de 6de eeuw voor Christus werd door astronomische observaties van de Griekse wiskundige Pytagoras, de man die ons het bekende ezelsbruggetje heeft bijgebracht, bevestigt dat de aarde rond was.
Bovendien zocht Columbus  een snellere vaar- en handelsroute naar … India en China.
* 12 oktober 1492 arriveerde Christoffel Columbus op het eiland Guanni in de archipel van de Bahama’s. Aanvankelijk dacht men dat zij waren aangemeerd in India en zo werden de plaatselijke volkeren Indianen genoemd.
* De uitdrukking “Hispanidad” verwijst naar de landen en volkeren die gemeenschappelijk het Spaans erfgoed, cultuur en de taal delen.
* Volgens de meest actuele gegevens van het “Instituto Servantes” zouden maar liefst 577 miljoen Spaansprekenden of “Hispanohablantes” in 21 landen de Spaanse taal spreken.
* Spaans en Engels wedijveren met elkaar over de tweede of derde plaats van de meest gesproken talen ter wereld. Het Mandarijns zou op de eerste plaats staan als meest gesproken taal. Terwijl ‘het Chinees’ een verzamelnaam voor meerdere talen is in China.
* Voor de Internationale Spaanssprekende landen werd jaarlijks 12 oktober, als herinnering aan de ontdekking van Amerika, als feestdag aanvaard.
Wereldwijd worden door de Latijnse volkeren grootse feestelijkheden op touw gezet waar ook de kerkelijke gemeenschap telkens nauw bij betrokken is.
De Nationale Feestdag van Spanje
* Eveneens op 12 oktober viert men jaarlijks de Nationale Feestdag van Spanje. Een van de belangrijkste festivals in Spanje waarbij men de ontmoeting van twee werelddelen Europa en Amerika herdenkt.
* Gewoonlijk is er een volksfeest in de hoofdstad Madrid met groots opgezette militaire parade waarbij de koninklijke familie en genodigden van de nationale regering, de deelregeringen en van Europa aanwezig zijn. Ook vandaag? Corona … nog steeds de grote schuldige, kent de laatste dagen weer een fikse opstoot.
* Corona verhinderde ook dat deze feestelijke verlofdag, waarbij winkels en bedrijven hun deuren sluiten, een normaal verloop krijgt.
.
* In vele dorpen en steden zijn normaliter de feestelijkheden voor jong en oud een must. Volksspelen, dans – en eetfestijnen waarbij streekgerechten, vaten bier en wijn de festiviteiten vervolledigen, zijn een traditie. Die nog een jaartje? in de kast blijven.
(mmv diverse media)