MET SPOETNIK 1 BEGON RUIMTEVAART

4 oktober 1957 begon het tijdperk van de ruimtevaart. Helemaal buiten mijn weten om, want in mijn streng internaat, afgeschermd van alle wereldse gebeurtenissen, zeker Russische, wisten wij van niets toen de Sovjet Russen hun eerste kunstmaan lanceerden.

* Ik moest de povere drie dagen herfstverlof afwachten om in oude kranten het nieuws van Spoetnik 1 bijeen te harken.

* Het eerste tuig in de ruimte was van Russische makelij en bestond uit twee kleine aan elkaar geklonken halve aluminiumbollen met een totale diameter van amper 58 cm, met daarop vier antennes van zowat 3 m lang.

* 1957 was het ‘Internationaal Geofysisch Jaar’ en dat kwam de Russen erg goed uit. In 1954 reeds had de Sovjetleider Chroestsjov groen licht gegeven om concurrent Amerika met deze primeur voor een tijdje opzij te zetten.

* En of dat lukte! In de VS werd men plots geconfronteerd met de krachtige  Russische raket die het huzarenstukje voor mekaar had gebracht. Werner von Braun, die voor nazi-Duitsland de V-2 ontwikkelde, kreeg meteen carte blanche om de Russen lik-op-stuk te geven.

° De Amerikaanse president Eisenhower bleek bovendien niet erg onder de indruk van dat kleine balletje in de ruimte. Basketbal in de ruimte was trouwens niet aan hem besteed.

* Maar de publieke opinie floot hem terug nu duidelijk werd dat de Sovjets de VS zouden kunnen treffen met een internationale raket met kernwapens.

* ‘Kleine raketman’ (de latere Noord-Koreaanse leider Kim-jong-un) liet zich in Moskou blijkbaar inspireren om ook raketten af te vuren. Hij was afgelopen week weer bezig…

* Vier maanden later, 1 februari 1958 ging ook de Amerikaanse Explorer 1 eindelijk de ruimte in. Momenteel vliegen er duizenden stuks boven onze hoofden, waarvan er vele nog echt werken.

* De rest wordt gerangschikt onder de noemer ruimtepuin. Iets dat echt ongemakkelijk zit bij bemande ruimtemissies. Wanneer doet zich een eerste ramp voor? Ook de sterrenkundigen maken hun terechte beklag over de vuilnisbak rond onze aarde.

(bewerkt uit de vertrouwelijke site van Historiek)