‘MONA LISA’ GESTOLEN

Parijs – ‘Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen!’ kopten de Franse kranten. De autoriteiten tastten compleet in het duister over de toedracht van de verdwijning. 

mona_lisa Het beroemde meesterwerk van Leonardo Da Vinci werd op 21 augustus 1911 gestolen uit het Louvre in Parijs. Het portret uit de 15e eeuw hing sinds 1804 in het Louvre.

* De geportretteerde vrouw was waarschijnlijk Lisa Gherardini, de vrouw van een rijke zijdefabrikant. Mensen kwamen massaal naar het Louvre om naar de lege plek in het museum te kijken. Vingerafdrukken werden wel gevonden, maar van de dader ontbrak verder ieder spoor.

* Op 2 december 1913 kreeg een kunsthandelaar een brief van de Italiaan Vincenzo Leonardo die hem de Mona Lisa wilde aanbieden. De overhandiging zou op 11 december plaatsvinden.

* De kunsthandelaar had de politie reeds ingelicht en de dader werd direct gearresteerd. Hij wilde het schilderij, dat volgens hem door de Fransen van de Italianen gestolen was, weer in Italiaans bezit krijgen. De dief kreeg zeven maanden gevangenisstraf.