EEN ZOO MET GESCHIEDENIS

Niet langer de Antwerpse Zoo noch dierenpark Planckendael, maar wel Pairi Daiza in Henegouwen is momenteel de populairste dierentuin van ons land. (dank zij miljardair Coucke?!)

* Wat niets afdoet aan het feit dat de Antwerpse Zoo veruit de oudste dierentuin van ons land blijft. Gisteren 21 juli werd de zoo 179 jaar oud.

399px-20110616_antwerp45* Met die 179 jaar blijft ‘de Zoo’ ook één van de oudste dierentuinen ter wereld. Bovendien is het de dierentuin van onze jeugd.

* Met ‘onze jeugd’ bedoelen wij die van de jongens en meisjes … zestigers, zeventigers en nog ouderen van nu.

* De geweldige, jaarlijkse schoolreis van toen, had vrijwel elke lagere  school, vanaf de derde klas, ‘den Antwaarpse dierentuin’ op haar programma staan.

**  In 1843 was het evenwel geen sinecure om al een dierentuin in het leven te roepen. Bij de opening was er dan ook niet meer te zien dan een collectie opgezette dieren, wat geiten en enkele paarden.

** Eén jaar later (1844) was er nog maar één gebouw met kooien voor roofdieren, een aantal apen, vogels en slangen. Tot 1850 gebeurden meer dan 240 schenkingen, maar veel van de verzamelde dieren overleefden de lange reizen niet.

390px-Antwerpen_Zoo_Tijger_8-10-2010_13-11-07* In augustus 1914 brandde de eerste wereldoorlog los en werd Antwerpen gebombardeerd door Duitse zeppelins.

* De gevaarlijkste roofdieren werden uit hun buitenverblijven gehaald.

*** Op 7 oktober 1914 gaf de provinciegouverneur zelfs het bevel om 32 dieren dood te schieten. Niet alleen de leeuwen, maar ook de tijgers, panters, jaguar, wolf en alle gifslangen. Het ontsnappingsgevaar was immers te groot.

* Tegen het einde van WO I werd men zelfs verplicht de buffels, antilopen en andere herkauwers te slachten. Er was voedselschaarste in de stad en het eten voor de dieren was te duur geworden. Bij de bevrijding op 11 november 1918 was minder dan 20% van de dieren nog in leven.

** In 1975 werd ‘ZOO Antwerpen’ bij KB erkend als beschermd landschap. In 1984 zelfs als historisch monument. Dat betekende ook extra geld voor het onderhoud van tuinen en gebouwen.

* Een tip voor wie er nog nooit geweest is: neem de trein naar Antwerpen. Sla bij het buitenkomen van het station meteen rechtsaf (zie foto inkom) en je kan niet meer verloren lopen.

Foto : Siberische tijger – strikt de nog eventuele coronamaatregelen respecteren…