DE EERSTE UFO-WAARNEMING

In mijn prille, roomse jaren was 24 juni de feestdag van de geboorte van Sint-Jan de Doper, de latere doopheer van Jezus in het water van de rivier Jordaan én dusdanig een geweldige heilige.

* Dat stond allemaal in het dikke missaal (gebedenboek) dat elke leerling van het Klein-Seminarie in Hoogstraten verplicht moest bezitten én gebruiken. Elke dag in de vroegmis van 7u.

* Johannes (Sint-Jan), de grootste ook onder de mensenkinderen, zoals Jezus later over hem zou getuigen.

* Maar daar hebben we het vandaag niet over. Haast niemand weet nog wat een missaal is, laat staan dat hij er nog eentje bezit. En ook de ‘litanie van alle heiligen’, elke dag minstens ééntje, lijkt helemaal zoek.

440px-Lenticulariswolke*  24 juni is ook de dag waarop men in 1947 de eerste UFO zag en erover gerapporteerd werd.

Kenneth Arnold heette de Amerikaanse gelegenheidsreporter, piloot  en zakenman.

* Kenneth Arnold  was 24 juni op weg naar een vliegshow en zag omstreeks 15 u. in de buurt van Mount Rainier (Washington) plots een felblauwe lichtflits, een minuut later gevolgd door nog eens negen flitsen na elkaar.

* Toen hij Bill Bequette, een echte journalist, probeerde uit te leggen wat hij precies gezien had, vertelde die dat de flitsen afkomstig waren van een Unidentified flying object (afgekort: ufo), zeg maar in het Nederlands Ongeïdentificeerd vliegend voorwerp

* Kenneth Arnold berekende dat de snelheid van de geheimzinnige voorwerpen zowat 1 900 km/u moest zijn. Dubbel zo snel als de snelheid van het geluid. Terwijl op dat ogenblik nog geen vliegtuigen bestonden die door de geluidsmuur konden breken.

* De Army Air Forces nam de waarnemingen ernstig, wat later leidde tot het Project Blue Book, later Majestic 12. Officieel kwam men tot een akkoord om in een aparte klasse waarnemingen op te nemen die onverklaarbaar blijven.

*** In 1989-1990 was er een Belgische ufogolf. De Belgische Luchtmacht zette tevergeefs F-16-gevechtsvliegtuigen in om ufo’s te onderscheppen. In een officiële verklaring stond achteraf dat men geen idee had van de aard van deze verschijnselen.

* Sindsdien werd het stil rond de ufo-gekte, maar af en toe worden nog waarnemingen gemeld. De meeste krijgen evenwel een aannemelijke, niet zo spannende verklaring…

(foto – een lenticulariswolk – vaak gezien als ufo vanwege de vliegende schotelvorm)