Eerste vlucht over Atlantische Oceaan

Vandaag 15 juni 2022 is het precies 103 jaar geleden dat een vliegtuig non-stop over de Atlantische Oceaan vloog.

Alcock.brown.statue.arp.750pix* John Alcock was de Britse piloot die van 14 op 15 juni 1919 samen met Arthur Whitten-Brown als eerste in een non-stop-vlucht over de Atlantische Oceaan vloog.

** (Charles Lindberg werd in 1927 de eerste solopiloot op die afstand)

* Ze wonnen daarmee de prijs van 10.000 pond die in 1913 was uitgeloofd door de krant Daily Mail voor wie het eerst “in een vliegtuig van een punt in de Verenigde Staten, Canada of Newfoundland naar een punt in Groot-Brittannië of Ierland zou vliegen in minder dan 72 uur”.

* Hun vliegtuig was een omgebouwde bommenwerper. Het duo vloog van St. John’s op Newfoundland naar Clifden in Ierland. Het toestel raakte licht beschadigd bij de landing, waarbij de neus in de modder terechtkwam.

* De vlucht duurde 16 uur en 12 minuten. De afgelegde afstand bedroeg 3 040 km.

* Kapitein Alcock en luitenant Brown werden enkele dagen na hun prestatie geridderd door de Britse koning George V.

* Alcock had reeds in 1912 zijn vliegbrevet behaald. In de Eerste Wereldoorlog vloog hij met bommenwerpers aan het Turks front. Na motorpech werd hij krijgsgevangen genomen. Na de wapenstilstand kwam hij vrij.

* Tijdens zijn gevangenschap had hij zich voorgenomen om de Atlantische Oceaan over te vliegen. Kort na de oorlog werd hij gekozen als de piloot bij het team van Vickers voor de Daily Mail-prijs.

* Alcock kwam later in datzelfde jaar (december) 1919 om het leven toen hij met het nieuwe Vickers Viking amfibievliegtuig op weg naar Parijs neerstortte. ( rood = meer op Wikipedia)