‘SAGRADA FAMILIA’ BARCELONA

Knipsel GaudiAntoni Gaudí , die bijna 74 werd, zou vandaag 10 juni 2022 170 worden. En nog steeds is zijn belangrijkste bouwwerk niet af.

Gaudi was een Catalaanse architect, en wat voor één.

Hij ontwierp rond 1900 markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona, waarvan de Sagrada Família het bekendste is.

* Gaudi wordt beschouwd als de grondlegger van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil. In Catalonië is deze stijl het Catalaans modernisme.

* Bij zijn diploma-uitreiking in 1878 zei de directeur Elie Rogent: “He aprobado a un loco o a un genio”, Ik heb een dwaas of een genie laten slagen. Gaudí kleedde zich altijd sjofel. Hij leefde alleen voor zijn werk. Hij huwde nooit.

* Catalonië bloeide economisch, maar werd politiek overheerst door Castilië (Madrid). Onderwijs in het Catalaans was verboden. Gaudí, een fervente Catalaan, sprak zo veel mogelijk Catalaans.

* De ‘Sagrada Familia’ is Gaudí’s belangrijkste werk. Een basiliek gebouwd in opdracht van een rooms-katholieke vrome broederschap ter ere van de heilige Jozef.

* In 1914 besloot Gaudí alleen nog maar aan de Sagrada Família te werken. Soms ging hij zelf langs de deuren om geld op te halen voor de bouw ervan. In zijn laatste jaren woonde hij zelfs op het bouwterrein. Aan de kerk wordt nog steeds gebouwd. Nog andere ontwerpen van Gaudí zijn werelderfgoed.

* Op 7 juni 1926 wandelde Gaudí over de Gran Via de les Corts Catalanes in Barcelona. Een tram reed hem aan maar stopte niet. Gaudí bleef bewusteloos achter. Hij was zwaargewond maar taxichauffeurs weigerden Gaudí naar een kliniek te brengen wegens zijn sjofel voorkomen.

* Uiteindelijk werd hij door een politie-officier naar het armenhospitaal gebracht. Hij weigerde een echte kliniek. “Mijn plaats is hier, tussen de armen.”

Sagrada Familia krijgt bouwvergunning

* 139 jaar nadat de eerste steen voor de bouw van de Sagrada Familia van Antoni Gaudí gelegd is, heeft de kerk eindelijk haar bouwvergunning te pakken. Dat meldde The Art News­paper . Drie jaar na die eerstesteenlegging, in 1885, werd de bouwvergunning wel aangevraagd, maar ze werd nooit goedgekeurd. De vergunning was essentieel om de kerk helemaal af te werken.

* De vergunning is nog geldig tot 2026. Dat is exact honderd jaar na de dood van de architect – Gaudí’s lichaam ligt in de crypte van de basiliek. ‘Het was een historische anomalie dat de Sagrada Familia geen vergunning had en dus illegaal gebouwd werd’, zei ­Janet Sanz, de schepen van ecologie van Barcelona aan AFP. Nu kunnen de façade van de Glorie en de centrale torens van de basiliek afgewerkt worden. Die bouwwerken kosten 4,6 miljoen euro.

– rood drukken voor bijkomende Wikipedia-info – maar dat wist u al –