DE TITANIC EN DE IJSBERG

We vergaten het bijna, maar bij gebrek aan ander nieuws, trekken we de Titanic nog eens uit zijn oceaangraf. In de nacht van 14/15 april 1912 – verging de Titanic. Het grootste passagiersschip ter wereld, dat onzinkbaar leek, zonk binnen een tijdspanne van 3 uur.

movie-titanic-1523649350* De Titanic was op zijn eerste oversteek van Engeland naar Amerika in aanvaring gekomen met een ijsberg en werd op verscheidene plaatsen doorboord. 1 522 opvarenden, w.o. 20 Belgen, kwamen om het leven. Uiteindelijk zouden 705 mensen de ramp overleven.

* Gelukkig was de Titanic maar voor de helft volgeboekt. Wat wellicht te maken had met de voor die tijd erg prijzige tickets. Eerste klas kostte 2 795 dollar. Tickets voor de grootste suites haalden 83 200 dollar.

* Exact een maand na de ramp verscheen de eerste film. Een Amerikaanse actrice die de ramp overleefd had, vertolkte de hoofdrol. De stomme film van amper 10 minuten, ging precies een maand later, op 14 mei in première.

* De ramp van de Titanic werd in 1898 voorspeld in een boek van Morgan Robertson: ‘Futility or the Wreck of the Titan’. Het verhaal van een Brits passagiersschip (de Titan) dat tijdens een overtocht in april tegen een ijsberg vaart en zinkt. Iedereen komt om, mede door een tekort aan reddingssloepen. Robertson kreeg zijn novelle aanvankelijk niet verkocht omdat uitgevers zijn verhaal te ongeloofwaardig vonden… Of hij het nog eens probeerde na de echte ramp, vertelt de geschiedenis niet.

* De bekendste verfilming is ‘Titanic’ uit 1997 van James Cameron, met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. Een fictieve film met een waarheidsgetrouwe indruk van de beroemde scheepsramp uit 1912.

* Bij Wikipedia vonden we dat Titanic een film is uit 1997 van filmregisseur James Cameron, geproduceerd door 20th Century Fox (wereldwijde distributeur), Paramount Pictures (Amerikaanse distributeur) en Spyglass Entertainment (enkel productie). De film gaat over de twee geliefden Rose DeWitt Bukater en Jack Dawson, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de RMS Titanic in 1912.

* De film was zowel bij critici als aan de kassa’s een zeer groot succes en won elf Oscars, waaronder die voor beste film. Titanic is daarmee momenteel, na Avatar en Avengers: Endgame, de film die het meeste heeft opgebracht in dollars, als men geen rekening houdt met inflatie.

* Hoewel de hoofdpersonages wel fictief zijn, zijn veel andere elementen in de film niet verzonnen. Het schip is een waarheidsgetrouwe nabootsing en ook veel van de overige personages en gebeurtenissen zijn gebaseerd op de werkelijkheid.