Rechtvaardige Rechters al 88 jaar zoek

Knipsel Lam Gods88  jaar na de diefstal van de Rechtvaardige Rechters uit de Gentse Sint-Baafskathedraal zijn er vandaag geen ernstige sporen meer naar het verdwenen paneel van het ‘Lam Gods.’

* De folklore rond de diefstal blijft leven in Gent, maar het gerecht beschouwt recente theorieën van amateurspeurders meer en meer als vergezocht en ongeloofwaardig. Meer dan waarschijnlijk bestaat het paneel niet meer, wat zeer jammer is.

* Het paneel de Rechtvaardige Rechters van ‘De aanbidding van het ‘Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Vijd-kapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. De Rechtvaardige Rechters zijn sindsdien spoorloos, maar het gerechtelijk onderzoek naar de kunstroof loopt … nog altijd.

* Joos Vijd en zijn vrouw Elisabeth Borluut waren de opdrachtgevers voor het Lam Gods. Hubert van Eyck begon het werk en stierf in 1426. Zijn broer Jan en bijgestaan door zowat 12 assistenten, stuk voor stuk talentvolle schilders, voltooide het werk dat op 6 mei 1432 werd ingehuldigd in de Sint-Janskerk.

* Daarna verhuisde het naar de Vijd-kapel, waar tegenwoordig een kopie hangt van het origineel dat een onderdak vond in de erg sterk beveiligde doopkapel van de kathedraal– cfr De Bourgondiërs – Bart Van Loo –

* Het Lam Gods onderging een jarenlange restauratie, toen bleek dat het meesterwerk in de loop der tijden al meermaals overschilderd werd.

* Twee jaar, zolang duurden ook de werken aan het bezoekerscentrum van “Het Lam Gods” in de Sint-Baafskathedraal van Gent.

* Er werden restauratiewerken uitgevoerd en een nieuwe ingang gebouwd. Nu is “Het Lam Gods” eindelijk te bezichtigen op de nieuwe plaats in de Sacramentskapel, achteraan de kathedraal.

* Nu kunt u in de Gentse Sint-Baafskathedraal “Het Lam Gods” van de broers Van Eyck komen bewonderen. Met behulp van augmented reality kom je bovendien meer te weten over de geschiedenis van “Het Lam Gods” en van de Sint-Baafskathedraal.