AMERIKAANS MARSHALLPLAN

Voor 3 april had ik 3 items op mijn almanak staan: Henry Van de Velde, Doris Day en het Marshallplan. Ik dacht aan Europa en koos voor het laatste. Een plan dat vorig jaar weer uit de kast gehaald werd naar aanleiding van de pandemie die ons nog steeds treft (zie wielrenner Wout Van Aert) Hoe gebeurde dat na WO II ook alweer?

* Aan het eind van WO II stond West-Europa er slecht voor. De agrarische en industriële productie was met 40% afgenomen en door het wegvallen van de Duitse industrie ontstond in de buurlanden een groot energieprobleem. Duitse herstelbetalingen en oorlogschadevergoedingen bleken niet meteen een goed idee.

1339855728* Het Amerikaanse Marshallplan van 3 april 1948 bracht het begin van een oplossing. Via het hulpplan van VS-minister George Marshall stroomde pakweg 13 miljard dollar naar de West-Europese economie. 20% als lening, 80% als een royale gift.

* De Amerikaanse motieven waren niet louter humanitair, maar ook politiek gericht. De VS waren bang dat de Sovjet-Unie (Rusland) West-Europa zou inpakken om het communisme te verspreiden. De VS staken dus nog een tandje bij en in 1949, één jaar later, was ook de NAVO een feit.

* Nog belangrijker voor Amerika was dat door een economische opbouw van Europa een grote afzetmarkt geschapen werd voor Amerikaanse goederen in het herstellende Europa. Voor wat hoort wat. Toen en nu…