8 maart ‘Internationale Vrouwendag’

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

***  Omwille van de eerdere coronamaatregelen gaat deze editie van Ladies Night niet door. Vrouw en Maatschappij Laakdal bekijkt hoe ze dit evenement vanaf volgend jaar terug kunnen openstellen voor het grote publiek.

Omwille van de eerdere coronamaatregelen gaat deze editie van Ladies Night niet door. Vrouw en Maatschappij Laakdal bekijkt hoe ze dit evenement vanaf volgend jaar terug kunnen openstellen voor het grote publiek

Een kort overzicht van het ontstaan van VROUWENDAG …

° Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats, gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag.

.

***  In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit omwille van de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg. Die lag mee aan de basis van de revolutie die leidde tot het ontslag van tsaar Nicholas II en het einde van het tsarenbewind in Rusland. Lenin maakte van 8 maart niet alleen dé feestdag van de communistische partij, maar schonk ook uitgebreid aandacht aan de rechten van de vrouw.

° In België wordt sinds 1971 de nationale Vrouwendag grotendeels gevierd op 11 november door een deel van de Belgische vrouwenbeweging. Dus op de dag van wapenstilstand. Oorzaak daarvan is de Franse feministe Simone de Beauvoir…

° Simone was geboekt als spreekster in 1972 maar was zo drukbezet dat ze enkel nog op 11 november 1971 een gaatje vond in haar agenda. 11 november bleef daarmee ook onze ‘nationale vrouwendag’.


  • De ‘kalender met een hoek af’ vatte het vorig jaar zo samen ….