De ‘Pony Express’

26 oktober

De ‘Pony Express’ houdt ermee op (1861)

Amerikaanse postzegel ter herinnering aan de ‘Pony Express’

Op 26 oktober 1861 wordt bekendgemaakt dat de Pony Express ermee ophoudt. Anderhalf jaar eerder was de beroemde postverbinding ingesteld door de ondernemers William H. Russell, Alexander Majors en William B. Waddell.

In die periode was communicatie tussen het westen en oosten van Amerika nog erg moeilijk.

  * De Pony Express was het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent. Poststukken konden in tien dagen tijd van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, bij de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Veel sneller dan de postkoets.

Ruiters die dienst namen bij de Pony Express konden om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation. Hier werden de rijdieren verwisseld zodat hun berijders op volle kracht verder konden galopperen.

Weeskinderen

‘Orphans preferred’

Werken voor de Pony Express was niet voor iedereen weggelegd. Omwille van de grote gevaren werd  gevraagd naar jonge, moedige ruiters.

In een beroemde advertentie richtte men zich specifiek tot weeskinderen want voor hen bleek het werk uitermate geschikt…

Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.

De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Hij werkte in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst.

Later maakte hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd werd hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reisde.

Op 26 oktober 1861 werd het einde van de Pony Express aangekondigd.

Twee dagen eerder nog was Salt Lake City via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska and Sacramento, California…

Bron: “Wikipedia”