Amelia Earhart vliegt over de Atlantische Oceaan

Amelia Earhart vliegt als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan (1928)
Amelia Earhart (Smithsonian Institution)

Op 18 juni 1928 stak Amelia Earhart als eerste vrouw in de geschiedenis per vliegtuig de Atlantische Oceaan over. Ze deed dit huzarenstukje … als passagier.

Luchtvaartpionier Charles Lindbergh had de oceaan kort daarvoor als eerste piloot solo overgestoken. Earhart werd door haar prestatie ook wel Lady Lindy genoemd, een bijnaam die verwees Lindbergh.

Earhart was absoluut niet blij met deze bijnaam. De Amerikaanse maakte haar vlucht in een Fokker F-VII, maar vloog zelf niet hoewel ze wel de titel ‘gezagvoerder’ kreeg.

Earhart maakte in 1932 wel definitief naam als luchtvaartpionier door ook solo de Atlantische Oceaan over te vliegen. De vlucht duurde 15 uur en 8 minuten en leverde haar veel roem op.

De pilote vloog van Canada naar Ierland en ontving van de Amerikaanse regering het Distinguished Flying Cross.

De Amerikaanse maakte in 1937 haar laatste vlucht. Samen met navigator Fred Noonan wilde ze om de aarde vliegen. Na enkele tussenstops steeg het vliegtuig op 29 juni 1937 voor het laatst op vanaf Nieuw-Guinea.

  Vermoedelijk raakte het toestel door een navigatiefout uit koers en stortte het in zee. De marine zette een grootscheepse zoekactie op touw. Het vliegdekschip Lexington stuurde maar liefst zestig vliegtuigen op pad om de oceaan af te zoeken naar Earhart en Noonan.

Ondanks de grootschalige zoekactie werd er nooit iets van het tweetal teruggevonden. Op 5 januari 1939 werd Earhart officieel dood verklaard.

*** Hier meer artikels over de geschiedenis van de luchtvaart
Boek: De expeditie van de gebroeders Wright – Pioniers van de luchtvaart

Verder op 18 juni …

              1155Frederik I Barbarossa wordt in Rome door paus    Adrianus IV gekroond tot keizer van het Heilige Roomse Rijk.

  • 1815Slag bij Waterloo
  • 1930 – Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR), de Belgische officiële radio.
  • 1983 – Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.