Disney “Donald Duck”

Daar heb je Donald Duck (1934)

.

Op 9 juni 1934 is Disney-karakter Donald Duck voor het eerst op televisie te zien. Hij debuteert in de tekenfilm The Wise Little Hen, een van de in totaal 75 Silly Symphonies van Walt Disney.

   Het filmpje duurt 7 minuten en 25 seconden en gaat over een hen die met haar kuikens een bezoek brengt aan Donald Duck en Peter Pig.

De hen vraagt de twee of ze willen helpen bij het zaaien en oogsten van de maïs. Donald en Peter veinzen echter buikpijn om onder het werk uit te komen.

Donald Duck

*** Donald Duck is een antropomorfe eend met oranje-gele benen, voeten en snavel. Zijn volledige naam luidt Donald Fauntleroy Duck.
.
   De eend is, samen met Mickey Mouse, uitgegroeid tot het icoon van Disney. Het wekelijkse tijdschrift met stripverhalen van Walt Disney-figuren is naar hem vernoemd.

   Dit weekblad, de Donald Duck, verschijnt sinds oktober 1952 in Nederland. Het blad was direct populair. In het begin putte het blad voornamelijk uit de inmiddels aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips.

Later begon men -in Nederland- zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht.

.

Verder op 9 juni:
  • Lodewijk XIV
    Lodewijk XIV
  • 1660 – Huwelijk van koning Lodewijk XIV van Frankrijk en infanta Maria Theresia van Spanje in Saint-Jean-de-Luz.
  • 1822 – Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
  • 1970Bob Dylan ontvangt een eredoctoraat in de Muziek aan de Princeton University.
  • 2007 – Justine Henin wint voor de vierde keer Roland Garros.