KONINGIN ASTRID

** Koningin Astrid van België kwam op 29 augustus 1935 om het leven in Küssnacht, aan de oevers van het Vierwoudstedenmeer . Dat meldt onze dagklapper. 1935 …tijdje geleden.

 Weinig levende Belgen hebben het nog meegemaakt, want 87 jaar is niet iedereen gegeven. De toenmalige koningin Astrid kwam in een auto-ongeval om het leven. De auto werd bestuurd door haar man, koning Leopold III.  België hield de adem in. En rouwde uitgebreid voor haar jonge koningin. Astrid was een begrip, een icoon.

 Bij haar aankomst in Antwerpen vergat de Zweedse prinses Astrid alle ceremonieel en vloog haar verloofde Leopold om de hals. Dit spontane gebaar was het begin van de enorme sympathie die de vorstin bij de bevolking verwierf.

Het paar huwde in Zweden op 4 november 1926. Zes dagen later, op 10 november, volgde een tweede huwelijksplechtigheid in België. Het jonge stel woonde eerst in het Bellevue-paleis in Brussel, later in  Kasteel Stuyvenberg.

Door haar huwelijk in 1926 met de Belgische kroonprins Leopold werd zij na de dood van koning Albert I in 1934 koningin der Belgen. Haar lutherse geloof verwisselde ze met het rooms-katholieke.

De koningin deed massaal aan naastenliefde en organiseerde inzamelacties voor  de minderbedeelden , en dat waren er nogal wat tussen twee wereldoorlogen in. Haar populariteit nam dag na dag in grootte toe.

In 1935 kwam de koningin op haar 29ste om het leven in het Zwitserse Küssnacht am Rigi. De koning verloor de controle over de wagen. Die botste tegen een perenboom en de vorstin werd uit de auto geslingerd. Ze was op slag dood. De koning was vrijwel ongedeerd.

De Belgen waren in rouw en treurden om Astrid die slechts een jaar koningin was. In Küssnacht herdenkt een kapel nog steeds de jonge Belgische koningin. Astrid zelf ligt begraven in een praalgraf in de koninklijke crypte te Laken naast haar echtgenoot en diens tweede vrouw, Lilian, prinses van Retie.

Astrid was de moeder van de latere Belgische koningen Boudewijn en Albert II, en van groothertogin Josephine Charlotte van Luxemburg.

Koningin Astrid heeft tot op de huidige dag nog haar bewonderaars. Door de jaren heen zijn talrijke boeken over haar verschenen.

Vrijwel altijd legt men ook het verband met de prinsessen Diana en Grace die net als Astrid in een auto-ongeval om het leven kwamen.

In België zijn veel monumenten, gebouwen, parken, straten en pleinen en … meisjes naar haar vernoemd.   (bewerkt uit Wikipedia)