ROKEN ? BEIKES …

Roken, wie doet het nog in tijden dat het helemaal verboden is in huizen waar veel mensen samenkomen? En toch … is de sigaret nog lang niet vergeten en gebannen uit ons leven. Zelfs niet nu al jaaaaren lang bewezen is dat longkanker nog dodelijker is als gedacht.

‘Longkanker werd in de jaren veertig een veel voorkomende ziekte’, lezen we vandaag in Absolute Figures.

Na afloop van WO II begon de Brit Richard Doll zijn onderzoek naar longkanker voor de Britse Medical research Council.

Aanvankelijk dacht men dat de toename van het aantal longkankergevallen het gevolg was van … het massaal asfalteren van wegen, van uitlaatgassen of door de industrialisatie.

Nadat Richard Doll zijn bevindingen had gepubliceerd, duurde het nog jaren vooraleer de relatie tussen roken en kanker werd aanvaard.

In 1951 reeds begon Doll met het nieuw onderzoek, waarbij hij het rookgedrag van Britse huisartsen bestudeerde. De medici werden overtuigd en deden massaal mee aan wat een van de langst durende onderzoeken zou worden.

Na vijftig jaar, een jaar voor zijn eigen dood, publiceerde Richard Doll het bewijs dat de niet-rokers gemiddeld tien jaar langer leefden dan de rokers.

Doll ontving een massa onderscheidingen. Toch bleef hij werken en publiceren tot kort voor zijn dood in juli 2005. Hij werd 92.

– Gelezen bij Absolute Figures en aangepast –