NIEUWS UIT … CHINA

VUREN KIJKT VERDER – 203 –

Wij zouden het bijna vergeten ! Onze Gazet heeft ook heel wat buitenlandse verslaggevers. In Spanje , in Duitsland , in de Verenigde Staten en noem maar op.

Zelfs in China!

Want daar is onze reporter Susan Yu actief . Wij noemen haar Susan omdat wij haar echte Chinese naam maar niet kunnen onthouden . Dat is niet alleen bij Susan zo , dat is zo bij “alle Chinezen” . En Chinezen zouden geen Chinezen zijn wanneer zij daarvoor zelf geen hulpmiddel hadden uitgevonden. In dit geval hebben alle mensen uit China die wel al eens of zelfs vaak buiten hun land komen , die dus in de Verenigde Staten of in Europa komen , voor zichzelf een mooie welklinkende en bestaande “westerse” naam uitgevonden . Onze correspondente heet sinds kort na haar aankomst hier, tientallen jaren geleden toen zij als studente hier arriveerde , ook gewoon Susan .

Samengevoegd dus Susan Yu.

Sinds enkele jaren al vliegt Susan meer over en weer dan vroeger omdat zij meer en meer haar oude moeder wil helpen    …Maar sinds de Corona-uitbraak loopt  dat niet meer zo van een leien dakje…..Zo was zij verplicht in 2020 veel langer in China te blijven dan ze had gepland…….alles ging daar inderdaad dicht . De mensen mochten zelfs het huis niet meer verlaten…..weken lang niet meer. Na lange lange tijd kon Susan toch weer naar dit land komen …..waar ze ook veel langer moest blijven dan ze gepland had . Vliegen was geen kinderspel meer en naar China vliegen zeker niet. Toch geraakte zij er weer , en nu zal ze er weer lange tijd moeten blijven want de Chinezen zijn nog steeds niet gestopt met coronamaatregelen en zij lachen er nog niet mee zoals velen onder ons ……

En daarom was het tijd dat de Gazet van Laakdal nog eens een gesprek had met haar.

Het eerste deel van dat gesprek ging over Corona en over hoe normaal het leven in China weer geworden was.

Susan zegde dat het leven in China normaal was in die steden waar er geen enkele besmetting meer te bespeuren was en voor de mensen die steeds op dezelfde plaats blijven . Reizen in China is nog heel moeilijk ook voor chinezen zelf en zonder besmetting blijven ook. Toch worden er daarvoor reusachtige inspanningen gedaan.

In de stad waar Susan bij haar moeder woont , een stad van 10 miljoen inwoners , is het leven er “redelijk” normaal. Mensen wandelen buiten , doen aan sport buiten , er wordt buiten opgetreden ….en ook wordt DE HELE bevolking van de stad bijna om de 10 dagen PCR- getest. Dus tien miljoen mensen die om de tien dagen getest worden om te zien of er toch niet eentje opnieuw besmet is!!!

Omgezet naar hier zou dat betekenen dat alle Belgen om de tien dagen  zouden getest worden !! Zien jullie dat hier al gebeuren?????

Reizen van en  naar andere landen wordt nog steeds heel moeilijk gemaakt . Zeker de  reizen naar China ,tickets moeten vaak gewijzigd worden , bij elke verschuiving moeten nieuwe visa worden aangevraagd . Het handelsleven tussen China en de wereld wordt enorm gehinderd.

Even polsten wij haar ook over iets wat er gebeurde in Oekraïne .Hoe regeerden de Chinezen daarop?

In de beginfase van die oorlog waren er heftige debatten op de Chinese sociale media , maar nu zijn de gewone mensen weer bezig met de problemen van hun eigen dagelijkse leven , en wordt er over die oorlog niet veel meer gepraat.

En zo zijn de Chinezen ook maar mensen zoals ook wij maar mensen zijn.

Tot daar onze verslaggeefster in een grote Chinese stad.

Bedankt Susan en tot……???,

Louis VUREN