HUBBLE werd VANDAAG 32

Ruimtetelescoop Hubble bestaat uit een aantal precisie-instrumenten voor astronomische waarnemingen.

* Hij is genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble. Sinds de lancering door NASA en ESA op 24 april1990 (vandaag precies 32 jaar geleden) draait hij als de zoveelste kunstmaan rond de aarde.

* De Hubble wordt nog steeds gebruikt voor optische waarnemingen.

* Intussen werden plannen gesmeed voor nog betere en grotere ruimtetelescopen. De James Webb-ruimtetelescoop werd op kerstdag 25 december 2021 gelanceerd.

* Anderzijds stond ook de ontwikkeling van de aardse telescopen niet stil. Door een groot aantal kleinere telescoopbeelden te combineren werd het mogelijk ook vanaf de aarde afbeeldingen te maken die niet meer voor die van de Hubble onderdoen.

* NASA heeft de JamesWebb-telescoop samen met ESA en CSA gebouwd en gezamenlijk draagt men zorg voor het onderhoud. De telescoop is vernoemd naar de voormalige voorzitter van NASA, James Webb.

* De JWST kost ongeveer 10 miljard over een periode van 24 jaar. Van dat bedrag is US $8,8 miljard besteed aan de ontwikkeling van de telescoop (tussen 2003 en 2021) en is US $861 miljoen voorzien voor de operationele kosten voor vijf jaar.

* Door inflatie wordt verwacht dat de totale kosten over de gehele levensduur van de James Webb-ruimtetelescoop US $10,8 miljard zullen bedragen…Om te duizelen.