Léon Degrelle (1906-1994)

De Belgische politicus Léon Degrelle werd op 15 juni 1906 geboren in Bouillon als zoon van een bierbrouwer en politicus. In de dertiger jaren richtte hij de Rex-beweging op, die later zou uitgroeien tot de fascistische Rex-partij.

* Degrelle wou de “Nieuwe Orde” in België tot stand brengen. Tijdens de verkiezingen van 1936 behaalde de Rex-partij ruim tien procent van de stemmen, waardoor ze 21 zetels in het parlement bemachtigde.

* Degrelle kon zijn toehoorders met duidelijke taal en grote gebaren in vervoering brengen. Dit verkiezingssucces was bijna volledig te danken aan de welsprekendheid van de extraverte Degrelle. Het resultaat van 1936 werd echter nooit meer geëvenaard.

* Zijn aanhang slonk in de aanloop naar de oorlog. Degrelle wilde oorspronkelijk een conservatieve, nationalistische katholieke partij vormen, maar hij schoof steeds verder op in de richting van het fascisme.

* Volgens zijn biograaf Bruno Cheyns was Léon Degrelle een narcist, die ten koste van alles succes wilde halen. Zo nodig werd de werkelijkheid vervormd naar een ideaalbeeld: de Walen zouden eigenlijk Germanen zijn…

Duitse inval in België

* Na de Duitse inval in België werd Léon Degrelle gevangen genomen en naar Frankrijk overgebracht. Daar werd hij door de Duitsers bevrijd. Degrelle speelde een belangrijke rol voor de Duitse bezetters. Hij riep de Walen op tot collaboratie.

* In 1941 stond Léon Degrelle aan de basis van het Waals Legioen van de SS. Dit leger vocht met het Duitse leger aan het oostfront.

* Als enige Belg kreeg de collaborateur enkele hoge Duitse onderscheidingen: het Ridderkruis en het Ridderkruis met Eikenloof.

* Na de oorlog vluchtte Degrelle naar Spanje, waar de rechtse dictator Franco ook na de Tweede Wereldoorlog zijn macht had weten te behouden.

* Degrelle werd door het Belgische gerecht bij verstek ter dood veroordeeld. Zijn vader en moeder overleden in gevangenschap. Zijn echtgenote, waarmee hij een moeizame relatie had, werd ook opgesloten. De kinderen werden in een pleeggezin ondergebracht.

* In Spanje ging Degrelle door het leven als Leon Jose de Ramirez Reina en handelde hij in onroerend goed. Bovendien bezat hij een keten van wasserijen en een handelsbedrijf.

* Ook na de oorlog bleef hij het bestaan van de Holocaust ontkennen. In 1992 verschenen zijn memoires. Léon Degrelle overleed op 31 maart 1994 in Malaga. Hij werd 87.

– naar een tekst van  Ruud van Capelleveen in Absolute Figures.nl