8 mei V-dag

*** Bij Wikipedia vond ik volgende inleiding op een lang artikel …

** V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde. In voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als Dag van de Overwinning gevierd omdat door het lokale tijdsverschil de capitulatie in de Sovjet-Unie de volgende morgen inging.[1]

België

** 8 mei was tot 1974 een officiële feestdag in België om de capitulatie van nazi-Duitsland te vieren. De herdenking van de Tweede Wereldoorlog maakt deel uit van de Wapenstilstandsdag op 11 november.

Er zijn in de jaren na 2000 stemmen op gegaan om van V-dag opnieuw een feestdag te maken. Op 4 mei 2007 is door de Brusselse overheid besloten om deze feestdag eventueel ook als een feestdag te beschouwen, maar alleen in Brussel.[2] De scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries hebben wel een vrije dag. Overheden hijsen op V-dag de vlag.

 ***  Bevrijdingsdag leek wel grote verzoendag in Parijs. Sarkozy en Hollande legden samen een krans op het graf van de onbekende soldaat.

8 mei – de dag waarop Duitsland in 1945 capituleerde – is in Frankrijk een officiële feestdag. Bij ons is dat sinds de federalisering niet meer het geval.

11 november – de dag waarop WOI eindigde – is dat wel. Op die dag worden de oorlogsslachtoffers – burgers en militairen – van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog herdacht.

*** De meeste 21e-eeuwers hebben meer ‘affiniteit’ met de Tweede dan met de Eerste wereldoorlog, durven wij stellen. Waarom is het einde van WOI dan wel nog een feestdag en het einde van WOII niet meer?