DE ONZINKBARE ZINKT

De RMS Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantisch verkeer moesten verwerken. Het schip was eigendom van de rederij White Star Line en werd gebouwd in Belfast.

ondergang van de Titanic

                    – Illustratie Willy Stöwer: De ondergang van de Titanic –

In 1912 was de luchtvaart nog niet erg ontwikkeld. Voor reizen naar een ander werelddeel was men aangewezen op een schip.

* Bovendien begonnen de economieën van de Verenigde Staten, Canada en Europa steeds meer afhankelijk van elkaar te worden.

* Door de industrialisatie vond een grote groei van het personen- en vrachtvervoer over de Atlantische Oceaan plaats. De luchtvaartindustrie moest nog van de grond komen. Alleen per schip kon men naar andere continenten reizen.

* De tocht naar New York was de eerste vaart van een schip dat als onzinkbaar werd beschouwd. Zestien waterdichte compartimenten zouden moeten voorkomen dat het schip zou kunnen vergaan.

* De Titanic was het grootste en meest pretentieuze passagiersschip toen het gebouwd werd. Het schip woog 46.329 ton. De door de Engelse werf Harland and Wolff gebouwde Titanic was 269 meter lang en 28 meter breed.

* Voor deze bijzondere reis met de Titanic hadden zich vele beroemde en rijke mensen aangemeld. Zo bevonden zich onder de slachtoffers de Amerikaanse miljonairs Benjamin Guggenheim, Isodor Straus en John Astor. (AbsoluteFigures.nl)

* In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic in aanvaring met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken.

* 1 522 opvarenden kwamen om het leven. Hoewel dit naar aantal slachtoffers niet de grootste scheepsramp in de geschiedenis is, is het wel de bekendste, vooral omdat het schip als onzinkbaar bekend stond.

* In 1985 werd het wrak teruggevonden onder leiding van Robert Ballard, waardoor veel informatie over het schip en zijn fatale reis aan het licht kwam. Drie grote scheepsdelen en een hoeveelheid kleinere resten liggen op 3 800 meter diepte op de bodem van de oceaan.

* Op 21 augustus 2019 werd er een onderzoek gepubliceerd. De onderzoekers ontdekten dat grote delen van het schip verdwenen zijn door een metaaletende bacterie. Kenners denken dat er over twintig tot dertig jaar niets meer van het scheepswrak over is.       (met dank aan Wikipedia)